top of page

Sempre en lluna vella, mai en lluna nova! és el millor temps per collir les olives arbequines.


https://www.receptes.cat/recepta2983/olives_verdes_en_conserva

https://www.soldebre.es/ca/oli-oliva/conservacio-olives

http://lamevacuina.cat/receptes/com-fer-olives-verdes-en-conserva/

Atenció perquè si teniu alguna olivera al vostre jardí, a més d' adornar-lo durant tot l' any amb la seva reposada presència, ara s' atansa el temps de collir el seu magnífic fruit: les olives ! Cada any creix l' afició a recol·lectar olives per fer-nos el propi oli. Als restaurants també els agrada oferir un tast d’aquest "or líquid", com diuen els gurmets. És una manera de començar l’àpat sucant-hi un bocinet de pa amb escates de sal especial. I si només disposem d' una sola olivera o dues, tenim igualment una bona ocasió per aprendre a adobar les olives.

Segons estudis realitzats pel Grup d’Investigació Prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida (UdL), s' ha trobat als Vilars d' Arbeca el pinyol d' oliva més antic a la demarcació de Lleida. S’ha acabat confirmant que el conreu d’oliveres per al seu consum a Lleida és molt més antic del que es creia, ja que està datat del segle IV aC, d' època ibèrica, quan “fins ara, les restes d’oliva més antigues de què disposàvem a la zona de Lleida eren d’època romana”, segons ha explicat la catedràtica de prehistòria de la UdL Natàlia Alonso. És a dir, que això de conrear i consumir olives a Lleida ens ve de molt antic.

Hi ha diverses varietats d’olives però la més estesa a Catalunya és l' arbequina, segurament per les seves característiques, és una olivera forta, molt productiva i de gran facilitat d' arrelament, a part de fina. És la varietat que veieu a la foto.

Recordeu que, si el temps ho permet, sempre s’han de collir les olives amb lluna vella. Si ho feu així, no s’estovaran i us quedaran fermes. Si us despisteu i les colliu amb lluna creixent avançada, quedaran toves i fins i tot és possible que s’espatllin. Així que ja ho sabeu! i les que deixeu a l’arbre fins que siguin ben fosques i madures, seran per posar en sal.

Als links que us proposem trobareu tot tipus de receptes però aquí teniu una de les maneres de posar les olives verdes, les arbequines:

Ingredients:

olives verdes acabades de collir • aigua • sal

Preparació:

Es posen les olives en una galleda cobertes d’aigua i durant un mínim de nou dies es canvia l’aigua cada diàriament (ho podeu allargar fins a 12 dies si ho creieu convenient).

Passats aquests nou dies es colen les olives i es posa aigua sense clor a la galleda (sense les olives) i un ou cru sense trencar-li la closca al fons, s' hi va tirant sal fins que l’ou floti, aquest punt que agafa l’aigua de sal se’n diu “salmorra”.

Un altre manera de mesurar la sal és una mesura de sal per cada 10 d’aigua.

S’agafen pots de vidre i s’omplen d’olives i després si tira l’aigua salada. S' hi pot posar herbes (sajolida, fonoll, romaní), llimona, alls …

Passats aproximadament dos o tres mesos es tasten i si ja no estan molt amargants ja es poden menjar, i si no esperem uns dies més, com més temps han estat en conserva encara són més bones, poden aguantar fins a un any.



bottom of page