top of page

Santa Àgueda, patrona de les dones, el 5 de febrer.http://www.festes.org/articles.php?id=6

http://www.joanarimanyjuventeny.cat/sants-tradicionals/per-santa-agueda-les-dones-al-poder/

La imatge que veiem representa santa Àgueda pintada per Francisco Zurbarán (1598- 1664).

Diu el refrany que "Per santa Àgueda (5 de febrer) planta o sembra l'alfàbrega, que per santa Margarida (20 de juliol) ja serà florida". O "Per santa Àgueda, l' hivern s' enfada". La popularitat de la santa ve de molt lluny. No hi ha poble dels voltants que no tingui una agrupació de dones que no celebri santa Àgueda el 5 de febrer, la popular “Festa de les Àguedes”, una celebració en la qual les dones manen i els homes obeeixen, la festa per excel·lència de les dones ja que santa Àgueda n' és la patrona. Des de temps immemorials s' ha celebrat amb actes religiosos però també amb dinars de dones, berenars i, sobretot, amb un bon ball. Això ha estat així a cada poble del voltant, i els podríem anomenar pràcticament tots. Segons estudis de mitologia catalana de l' il·lustre badaloní Joan Soler i Amigó (1941-2022), aquest fet pot ser degut al record de les Matronalia romanes “que se celebraven per les mateixes dates ”. Efectivament, les Matronalia eren la festa pròpia de les matrones romanes, de les dones casades, les quals veneraven Juno Lucina, deessa protectora dels infantaments i tenia lloc en aquests dies de ple hivern. Una vegada més, exposem el fet de la cristianització de festes preexistents sense treure mèrit a la Santa cristiana.

A Almenar (Segrià) la festa de santa Àgueda és organitzada per l' Associació de Dones i aquest any 2023 té lloc durant els dies 4 i 5 de febrer. El dissabte, 4 de febrer, a les 18 h. al Local Social, hi ha berenar, sortejos i sorpreses.

I el diumenge 5, a les 11 h., missa amb ofrena floral a santa Àgueda a la capella de la Plaça 11 de Setembre. A la tarda, a partir de les 18:30 h, ball al Local Social i, a la mitja part, dolços per a tots els assistents. Per assistir a tots els actes del Local Social cal treure un ticket previ, a la llibreria Anna del carrer de l' Horta, al preu de 12 euros. Un regal i un èxit segur.

Però què en sabem de santa Àgueda? I perquè és patrona de les dones? La santa és invocada per demanar protecció davant els problemes que viuen les dones d' avui dia, com els maltractaments i el càncer de pit.

Santa Àgueda va néixer a Catània (Sicília) cap al 230, als primers temps del cristianisme. La seva família era rica i important, però ella va decidir dedicar la seva vida al Déu dels cristians i en negar-se a acceptar el matrimoni, va ser torturada fins a la mort. Un any després del martiri, durant una erupció del volcà Etna, la gent de Catània va demanar a la santa que la lava s' aturés i no fes mal a la població, cosa que va succeir miraculosament. Era el 5 de febrer del 251. Santa Àgueda o Àgata és patrona de Catània, i està enterrada a la seva Catedral. A continuació podeu veure' n la seva imatge, molt venerada a la seva ciutat, que aquests dies celebra unes festes úniques i emocionants.

https://www.lasicilia.es/catania
bottom of page