Santa Àgueda, 5 de febrer, patrona de les dones.


http://www.festes.org/articles.php?id=6

Diu el refrany que "Per santa Àgueda (5 de febrer) planta o sembra l'alfàbrega, que per santa Margarida (20 de juliol) ja serà florida". O "Per santa Àgueda, l' hivern s' enfada"... No hi ha poble dels voltants que no tingui una agrupació de dones que no celebri santa Àgueda el 5 de febrer, la popular “Festa de les Àguedes”, una celebració en la què les dones manen i els homes obeeixen, la festa per excel·lència de les dones ja que Santa Àgueda n' és la patrona. I se celebra amb actes religiosos però també amb dinars de dones, berenars i, sobretot, amb un bon ball. Això era així a cada poble del voltant, els podríem anomenar tots pràcticament. A Lleida ciutat és especialment popular la festa de santa Àgueda del barri de la Mariola. La celebració religiosa forma part dels actes amb què les dones del barri han volgut seguir la tradició a l’entorn de la que és considerada protectora de les dones i patrona de les infermeres. Durant 24 anys l’Associació de Veïns de la Mariola ha celebrat la festivitat de Santa Àgueda. Aquest any 2022, amb gran part de les restriccions encara existents per motius sanitaris, no sabem com es podrà organitzar i què estarà permès fer.

Però què en sabem de Santa Àgueda? I perquè és patrona de les dones? La santa és invocada per demanar protecció davant els problemes que viuen les dones, com els maltractaments i el càncer de pit, una de les pestes de la societat d' avui dia.

Àgueda va néixer a Catània (Sicília) cap al 230. La seva família era rica i important, però ella va decidir dedicar la seva vida al Déu dels cristians i en negar-se a acceptar el matrimoni, va ser torturada fins a la mort. Un any després del martiri, durant una erupció del volcà Etna, la gent de Catània va demanar a la santa que la lava s' aturés i no fes mal a la població, cosa que va succeir miraculosament. Era el 5 de febrer del 251. Santa Àgueda o Agata és patrona de Catània, i està enterrada a la seva Catedral. A continuació podeu veure' n una imatge.

https://www.lasicilia.es/catania
Notícies destacades
Próximamente habrá aquí nuevas entradas
Sigue en contacto...