top of page

"Sant Vicent treu la boira i fica el vent"... patró de Menàrguens i per què n' és també de València?
https://www.menarguens.cat/descobreix/llocs-dinteres/esglesia-parroquial-de-sant-vicent/descripcio

https://www.comunitatvalenciana.com/va/valencia/valencia/festes/festivitat-de-sant-vicent-martir

A les nostres terres és molt popular el refrany que diu: "Sant Vicent, treu la boira i fica el vent" . Es tracta del gran predicador sant Vicent Ferrer o sant Vicent Màrtir, patró de Menàrguens i també d' Àger (La Noguera), que celebren el dia 22 de gener la seva Festa Major d' Hivern.

Sant Vicent, o Vicenç parlant amb més correcció, va néixer a Osca no se sap la data exacta, va ser diaca de Sant Valeri o Valer de Saragossa i tenia fama de gran predicador, però l' any 304 va morir martiritzat a València durant la persecució ordenada per l 'emperador romà Dioclecià. Per això és conegut amb el nom de Sant Vicent Màrtir.

Ja el rei Jaume I el va nomenar patró protector de València tant bon punt va recuperar la ciutat del poder dels musulmans, potser en senyal d' agraïment al Sant per considerar que la victòria havia estat possible gràcies a la seva ajuda.

Curiosament, a la ciutat de València, durant segles, Sant Vicent havia estat també el patró del Gremi de sastres i modistes i el 22 de gener València celebra les seves festes patronals.


bottom of page