top of page

"Sabó de casa", novel·la de Montse Vendrell Bardají, la lectura ideal per a aquest estiu 2023https://www.pageseditors.cat/ca/sabo-de-casa-4397.html

https://www.fnac.es/a10023600/Montse-Vendrell-Bardaji-Sabo-de-casa

Montse Vendrell Bardají (Alguaire, 1963) ha estat mestra de primària i professora de francès en diferents escoles i instituts de Catalunya. També ha estat professora d’espanyol a París i actualment treballa a l’EOI de Lleida. És artista multidisciplinària i s’ha especialitzat en la il·lustració i l’escultura. "Sabó de casa" és la seva primera novel·la, a la confecció de la qual ha dedicat més de 10 anys, però el resultat és un gran treball, fruit d' un estil d' escriptura impecable i d' un ampli procés de recerca en diversos arxius de diverses ciutats on va viure l' avi de l' autora, així com una excel·lent ambientació històrica. La trama de la novel·la, protagonitzada sobretot pel Joan Bardají de cal Marongo i la Marieta Miranda, els avis, està basada en fets reals sorgits de la història familiar però que van ser determinants per a la història del poble sencer i la de tot el país, com va ser la Guerra del Rif o del Marroc, o Guerra d' Àfrica.

L' acció comença amb la mort del tiet de l' autora, Josep Bardají Miranda, el 2014 i, a continuació, el temps retrocedeix als anys vint per presentar-nos els orígens de la família. En aquells anys, l' avi Joan Bardají, el Joan del Marongo, era un jove que havia de fer el servei militar i per evitar que l'enviessin a la guerra del Marroc, la seva família paga la "quota" de cinc-cents duros, un dineral d' aquell temps. Però la guerra entra en un procés complex i el Joan del Marongo és enviat igualment a l' Àfrica, a morir, com tants altres joves pobres, que no podien comprar la mili. El Joan no accepta aquesta mala sort, decideix fugir cap a França, deixarà el seu estimat poble d' Almenar i també la Marieta Miranda, amb qui pensava casar-se en acabar la mili. Els seus plans, totalment desbaratats. Ella, a la vegada, marxa amb la seva família a servir a Sant Sadurní d' Anoia i a Barcelona, als palaus de la família Raventós, per mediació dels seus grans amics, la Maria del Cano, Maria Perpinyà, i el Manuel del Llistero, Manuel Foj, els pares de l' entranyable persona i modista, Montserrat Foj i avis de l' Anna Maria Botifoll Foj.

El Joan del Marongo s' assentarà a la ciutat de Marsella, on aprengué l' ofici de forner. Una situació que feia veure impossible que el Joan i la Marieta, tan allunyats l' un de l' altre, finalment es retrobessin ben a la vora de casa i formessin la gran família Bardají Miranda.

Cal llegir la novel·la, plena d' altres personatges del poble mereixedors de l' homenatge a Almenar que representa la novel·la "Sabó de casa" de Montse Vendrell, perquè la ficció no és menys que la història, ans al contrari, quan hi ha un acurat treball de recerca de fons, com és el cas de "Sabó de casa", la història és una gran eina al servei de la narració però que cal saber encaixar amb encert, com ella ho ha sabut fer, per obtenir una obra d' art.

Enhorabona, la vila d' Almenar es pot sentir orgullosa de comptar amb aquesta extraordinària novel·la. .


bottom of page