top of page

Puntual com sempre, arriba el mes de març 2023: "març, marçot"...https://www.catalunyamagrada.cat/actualitat/20-dites-populars-mes-marc_2114920102.html

Març és per a nosaltres el tercer mes de l'any (tal com marca el Calendari gregorià) i té 31 dies. És el mes de la terra, ja que comença la primavera, la natura explota d' una manera espectacular. En el primitiu calendari romà, en canvi, era el primer mes de l' any per això mateix, perquè la vida despertava, tornaven els treballs al camp, i així va ser fins a la instauració del calendari julià (el del temps de Juli Cèsar), quan va passar a ser el tercer mes, després de gener i febrer. En llatí es deia martius, nom que fa referència al déu Mart, molt famós per les idus de març que queien en el 15 del mes de Martius. La data és famosa perquè el propi Juli Cèsar va ser assassinat en les idus de març de l'any 44 aC. I això que, segons l' escriptor grec Plutarc, Cèsar havia estat advertit del perill a través de diverses premonicions, però en fem cas de les premonicions? Ni abans ni ara!

Tot i que el mes de març sovint va associat al color verd, als arbres fruiters florits i a una temperatura perfecta, un veritable paradís, també és cert que té un aire sinistre, mes de poc fiar, com si no ens poguéssim refiar mai de les coses bones o agradables. Quina pena! Ho expressen alguns refranys populars:

Març marçot, mata la vella a la vora del foc, i a la jove si pot.

Març habitual, un dia bo i un dia mal.

Sol de març porta refredats.

Març marcedor, nit freda i dia amb calor.

En fi, què tindrà març per merèixer aquestes pobres valoracions?

En aquest mes tindrà lloc un dels dos ajustaments horaris: a la matinada del dissabte 25 de març al diumenge 26 de març, a les 2 hores, caldrà avançar 1 hora els rellotges i posar les 3:00 h.

I al mes de març, mes de Quaresma, el dia 19, celebrarem Sant Josep , el dia del Pare i la Fira de Mollerussa!

Bon mes de març i que la pau al món sigui l' objectiu prioritari!

bottom of page