Presentació del Ball de Valencians a Lleida, 18 de desembre 2021 a la Seu Vella a les 16:30 hhttps://entradium.com/events/presentacio-del-ball-de-valencians-de-lleida

https://www.esbartarrelsdelleida.cat/

Aquest dissabte, dia 18 de desembre 2021, a les 16:30 h. a la Nau Central de la Seu Vella, té lloc la Presentació del Ball de Valencians de Lleida, a càrrec de l' Esbart Arrels de Lleida, juntament amb el Ball de Valencians de Tarragona i altres grups del Seguici de la Festa Major. Més de cent quaranta anys després de la seva desaparició, la ciutat de Lleida recupera aquest ball popular ple de música, color i vistositat festiva.

I com és això? us preguntareu.

En el passat, el Ball de Valencians es va ballar a Lleida en ocasions festives i de gran solemnitat, però es va perdre. En altres indrets de Catalunya, en canvi, encara el ballen (a Arbeca, Tarragona, Reus, Vilanova,...), amb diferents versions, com sol succeir amb altres manifestacions populars. La coreografia que ha creat l’Esbart Arrels de Lleida manté alguns elements típics dels Balls de Valencians com poden ser els pilars, la torre, la flor amb els mocadors i les castanyoles, però també hi ha una part pròpia, diferent del que es fa en altres indrets. El resultat li dóna un aire actualitzat, sempre respectant l’essència i l’esperit tradicionals.

Ramon Fontova i Carles, autor del llibre Les representacions festives a Lleida (1700-1975) , editat per Pagès Editors, S.L, ha fet recerques molt interessants als arxius històrics de Lleida, gràcies a les quals ara podem saber que es va ballar el Ball de Valencians al 1759 amb motiu de la visita de Carles II a la ciutat. També el 1772, a l’arribada del bisbe Joaquín A. Sánchez Ferragudo (Prim Tarragó, A. (1893:107)) i l’any 1802, durant la visita de Carles IV a Lleida. Després del 1828, amb la visita de Ferran VII, ja no s' ha trobat cap més notícia concreta d’una actuació del ball. I curiosament, s' ha trobat que cap al 1880, va ser l’últim cop que es va poder assajar però sense poder sortir per dificultats amb la confecció del vestuari.

Així doncs, 140 anys més tard, el Ball de Valencians vol tornar altra vegada a alegrar els carrers de Lleida durant les properes Festes de Maig, tot un repte assumit per l’Esbart Arrels de Lleida i liderat pel Xavier Ramon i Molins, integrant del grup.

Notícies destacades
Próximamente habrá aquí nuevas entradas
Sigue en contacto...