"Per la Candelera, pluja o nevera", el 2 de febrer...

https://calendariermita.cat/2-de-febrer-la-candelera/
La festa de la Candelera, el 2 de febrer, sempre se' ns ha dit que rememora la Presentació de Jesús al temple, 40 dies després del seu naixement. Per tant, tanca el cicle de Nadal i per això es diu que tal dia com avui ja podem desmuntar el pessebre i desar-ho tot... De fet també, segons la tradició jueva, era costum que les dones parteres, al cap de 40 dies del part, es presentessin al temple per purificar-se i presentar el seu nadó, costum que moltes de les nostres àvies encara van conèixer i potser van practicar però a l' església. Era una manera de posar fi a la "quarantena" i donar pas a la tornada a la vida sexual de les dones a través d' una cerimònia que dignificava el fet de la maternitat.
La Candelera, festa de les espelmetes, amb la llum, processó i missa solemne, la veiem protagonitzada per la Mare de Déu, la dona modèlica que va infantar Jesús, el que "il·lumina el món". La llum, provinent de candeles, ciris, llànties o espelmes, s’identifica amb l’ànima i denota l' extraordinària presència de la divinitat. Però de fet, com succeeix en altres festes fortament tradicionals, la Candelera té arrels anteriors al cristianisme. Sabem que els romans celebraven al febrer ritus de purificació. Però aquests mateixos romans, a la vegada, sovint havien estat transmissors de tradicions anteriors que havien adaptat, provinents de la cultura etrusca o de la cultura grega, com era el cas d'una processó que les dones gregues celebraven encenent torxes i teies a les cases emulant i recordant una antiga llegenda que explica la recerca nocturna de Persèfone (Prosèrpina segons la mitologia romana) per part del seus pares. És molt possible encara que no es pugui assegurar. De fet, per als cristians, la Candelera és una de les festes més antigues d'entre les tributades a Maria durant l'any. Va ser introduïda a la litúrgia cristiana dels inicis pel papa Gelasi I l' any 496, intentant ja aleshores donar continuació a diverses tradicions gregues i romanes, llavors encara ben properes, que se celebraven per aquestes dates.
Llàstima que l' Església actual, la "guardiana" d' aquests tresors de la cultura, hagi perduts adeptes. Bona festa de la Candelera!