top of page

Pel juny, la falç al puny. Quan arriba el mes de juny, l' estiu no és lluny...

https://beteve.cat/medi-ambient/juny-arriba-mes-calid-sec-habitual-2022/

El juny, que aquest 2022 es preveu molt calorós, és el sisè mes de l'any en el calendari gregorià. Té 30 dies. Sobre el seu nom hi ha dues teories i les dues són prou interessants. Segons la primera, juny faria referència a Marco Junio Bruto (85 aC - 42 aC), conegut simplement com Bruto. Fill i nebot de polítics influents, també ell va ser un polític i militar important de la última República Romana, per tant republicà reconegut . I com ja se sap, va tenir un paper principal en la conspiració i assassinat de Juli Cèsar, llavors "dictador perpetu", succeït als famosos "idus de març" del 44 aC. Va fer de traïdor, és clar, o de patriota, segons com s' interpreti. És curiós això com no deixa de ser curiós que la pròpia mare de Marco Junio Brutus, Servília (filla de Quinto Servilio Cepió ) fos amant de Juli Cèsar. És aquest un gran passatge de la història universal, font d' inspiració de famoses obres de teatre, pel·lícules, novel·les o relats curts com "La trama", de Jorge Luis Borges (Buenos Aires, Argentina, 1899 - Ginebra, Suïssa, 1986), súper curt però intens i perfecte que us convido a llegir, segura que no quedareu decebuts.

L' altra teoria sobre el nom juny - possiblement sigui la bona- fa referència al seu nom en llatí: Iunius, donat per la deessa romana Juno, l' esposa de Júpiter, protectora de tothom qui l' invocava i molt tractada també a la literatura clàssica des de "Les Metamorfosis" del poeta romà Ovidi (Sulmona, Itàlia, 43 aC - Constança, Romania, any 17 o 18 dC) .

El dia 21 de juny, aquest any 2022 a les 11 h i 13 minuts del matí, comença l' Estiu a l' hemisferi nord. Serà el Solstici d' Estiu, per tant, el dia més llarg de l' any. El sol , de fet, és el gran símbol del mes de juny, com expressa el vell refrany: "el sol de juny estalvia llum" ! Sembla increïble que el refrany sigui antic!

Un altre refrany conegut per tothom diu: "a l' estiu, tota cuca viu". Potser és per això que el mes ve carregat d' esdeveniments fixos de cada any, més altres que s' hi van afegint donant més vida al clima festiu del mes. Alguns d' aquests esdeveniments són:

L'11 de juny: festa de Corpus Christi (dijous, 11 i diumenge, 19 de juny)

El 5 de juny: Dia mundial del Medi Ambient

La Segona Pasqua, cinquanta dies després del Diumenge de Resurrecció, enguany cau en el dia 6 de juny. Festiu a Catalunya.

El 8 de juny: Dia mundial de l'Oceà

El 20 de juny: Dia mundial del Refugiat

El 21 de juny és el Dia de la Música

La nit entre el 23 i el 24 se celebra la revetlla de Sant Joan.

El 26 de juny: Dia Internacional contra l'Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues i el Dia Internacional de Suport a les Víctimes de Tortura

El 28 de juny a la nit: revetlla de Sant Pere.


BON MES DE JUNY! "Juny formós i en tot abundós"!

Notícies destacades
Vuelve pronto
Una vez que se publiquen entradas, las verás aquí.
bottom of page