Pel juny, la falç al puny. Quan arriba el mes de juny, l' estiu no és lluny...
https://ca.wikipedia.org/wiki/Juny

El juny és el sisè mes de l'any en el calendari gregorià. Té 30 dies. Sobre el seu nom hi ha dues teories i les dues són prou interessants. Segons la primera, juny faria referència a Marco Junio Bruto (85 aC - 42 aC), conegut simplement com Bruto. Fill i nebot de polítics influents, ell també va ser un polític i militar important de la última República Romana, per tant republicà reconegut . I com ja se sap, va tenir un paper principal en la conspiració i assassinat de Juli Cèsar, llavors "dictador perpetu", succeït als famosos "idus de març" del 44 aC. Va fer de traïdor, és clar, o de patriota, com també pot interpretar algú altre. Però no deixa de ser curiós que la pròpia mare de Marco Junio Brutus, Servília (filla de Quinto Servilio Cepió ) fos amant de Juli Cèsar. És aquest un gran passatge de la història universal, font d' inspiració de famoses obres de teatre, pel·lícules, novel·les o relats curts com "La trama", de Jorge Luis Borges, súper curt però intens i perfecte.

L' altra teoria sobre el nom juny, possiblement sigui la bona, fa referència al seu nom en llatí: Iunius, donat per la deessa romana Juno, l' esposa de Júpiter, protectora de tothom qui l' invocava i molt tractada també a la literatura clàssica des de la "Metamorfosi" d' Ovidi.

El dia 21 de juny, aquest any 2021 a les 5 h 32 minuts, comença l' estiu a l' hemisferi nord, el solstici d' estiu, per tant, el dia més llarg de l' any. El sol , de fet, és el gran símbol del mes de juny, com expressa el vell refrany, i ara tan actual, "el sol de juny estalvia llum" !

I com també diu un altre refrany conegut, "a l' estiu, tota cuca viu". Potser és per això que el mes ve carregat d' esdeveniments fixos de cada any, més altres que s' hi van afegint donant més vida al clima actual "post-pandèmia". Alguns d' aquests esdeveniments són:

  • L'1 de juny: festa de Corpus Christi (dijous i diumenge, 6 de juny)

  • El 5 de juny: Dia mundial del Medi Ambient

  • El 8 de juny: Dia mundial de l'Oceà

  • El 20 de juny: Dia mundial del Refugiat

  • El 21 de juny és el Dia de la Música

  • La nit entre el 23 i el 24 se celebra la revetlla de Sant Joan.

  • El 26 de juny: Dia Internacional contra l'Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues i el Dia Internacional de Suport a les Víctimes de Tortura

  • El 28 de juny a la nit: revetlla de Sant Pere.

BON MES DE JUNY! "Juny formós i en tot abundós"!

Notícies destacades
Próximamente habrá aquí nuevas entradas
Sigue en contacto...