Octubre: el desè mes de l' any


https://beteve.cat/societat/actes-1-octubre-anc-manifestacio-3-octubre/

https://www.vilaweb.cat/noticies/1-octubre-2021-actes-manifestacions/

Octubre és una paraula procedent del llatí que significa "viutè mes". D' aquí precisament ve el seu nom també en català (d’octo, ‘vuit’), malgrat que sigui el desè mes a l' actualitat gràcies a l' aportació del calendari julià. Però era l' octau mes en el calendari romà primitiu, ja que considerava que març era el primer mes de l any i desembre, el darrer.

Els inicis d’octubre obren un període insegur, al migdia assolellat, però de matinada, fresc. Vet aquí les recomanacions del refranyer:

Per l’octubre caliuet, que comença el fred.

Per l’octubre, del foc, ni massa lluny ni massa a prop.

Per als catalans, l' octubre comença carregat d' activitats reivindicatives. Aquest any 2021 l' 1 d' octubre ha fet quatre anys del referèndum de 2017. És una data important i cal esperar que no es quedi simplement en això: en una data per recordar. El primer d’octubre es van realitzat actes commemoratius a totes les poblacions de Catalunya i un gran acte va ser el de "l' Espace La Catalane" a Illa (Rosselló) per reivindicar el gran paper de la Catalunya Nord en la compra, emmagatzematge i distribució de les urnes per al referèndum . Alhora també es vol evidenciar que quan el moviment independentista ha avançat i ha estat més fort és quan la societat civil i les institucions han anat plegades i han treballat amb una mateixa estratègia. Cal esperar que la voluntat que el poble català ha posat en els seus polítics que els representen, polítics d’ERC, Junts, la CUP, PDeCAT i Demòcrates, siguin respectades intentant el màxim apropament.

Notícies destacades
Próximamente habrá aquí nuevas entradas
Sigue en contacto...