top of page

Octubre: el desè mes de l' anyhttps://dilc.org/octubre/

https://ca.wikipedia.org/wiki/Octubre

Octubre és una paraula procedent del llatí que significa "viutè mes". D' aquí precisament ve el seu nom també en català (d’octo, ‘vuit’), malgrat que sigui el desè mes, des de fa molt!, gràcies a l' aportació del calendari julià, el de Juli Cèsar. Però havia estat l' octau mes en el calendari romà primitiu, ja que considerava que març era el primer mes de l any, el mes en què la vida es renova, i desembre, el darrer.

Els inicis d’octubre obren un període insegur, al migdia assolellat, però de matinada, fresc. Vet aquí les recomanacions del refranyer:

Per l’octubre caliuet, que comença el fred.

Per l’octubre, del foc, ni massa lluny ni massa a prop.

Per als catalans, l' octubre comença carregat d' activitats reivindicatives. Aquest any 2022 l' 1 d' octubre ha fet cinc anys del referèndum de 2017. És una data important i cal esperar que no es quedi simplement en això: en una data per recordar. El primer d’octubre es realitzen actes commemoratius a totes les poblacions de Catalunya donat que la repressió i presència de les forces de l' Estat, i no l' esperat diàleg, es va fer prou clar i evident a totes elles. Aquest any 2022, el Consell de la República ha convocat una manifestació de l' 1 d' Octubre a Barcelona per commemorar el cinquè aniversari del referèndum d’autodeterminació a Catalunya. La protesta d’enguany arrencarà a les 17 h de l’Arc de Triomf i serà estàtica. El desconcert i desencís que les forces polítiques més votades estan sembrant, no són la resposta que el poble s' esperava. Cal esperar que la voluntat que el poble català sigui finalment escoltada i respectada.

bottom of page