Novembre, l' onzè mes del nostre calendari, quan el temps de tardor s' afirma i s' acosta l' hivern
https://www.barcelona.cat/culturapopular/ca/festes-i-tradicions/tots-sants

El novembre és l' onzè mes de l' any tant al calendari gregorià com al calendari julià (el de Juli Cèsar). És un mes de 30 dies, el tercer mes de la tardor a l' hemisferi nord. Tot molt bé, però el curiós és l' origen del seu nom, novembre, que ve del llatí "novem" i significa "nou". Pot semblar estrany però no ho és tant, ja que a l' antic calendari romà, l' any "útil" tenia 10 mesos, el novembre era el novè, com indica el mateix nom.

El mes de novembre comença amb la festa de Tots Sant i el dia dels Difunts, durant la qual hi ha el costum de menjar castanyes i fer panellets. Però la festivitat també és el moment de l’any en què recordem els nostres difunts i anem al cementiri a portar flors als avantpassats. De fet, el dia de Tots Sants és l’1 de novembre, moment en què es mengen les castanyes i els panellets. L'endemà, el 2 de novembre, és el dia de difunts, quan es visiten els morts al cementiri i, tradicionalment, es feien les representacions teatrals, com el "Don Juan Tenorio", de José Zorrilla.

Per Tots Sants s’acosta el fred i els dies s’escurcen. La natura, després de l’estiu, entra en una època de mort aparent. Per tot això, no és estrany que des de l’antiguitat moltes cultures instituïssin el dia de record dels morts entorn d’aquestes dates. De fet la festa de Tots Sants és herència d' una celebració celta. L’1 de novembre feien les festes del ‘Semain’ en honor dels morts, perquè és quan comença el període més fosc de l’any, un moment que consideraven màgic perquè creien que s’establien connexions entre els dos mons, el dels vius i el dels morts.

L' altra festa del mes que em crida especialment l' atenció és Santa Cecília, el 22 de novembre, patrona dels músics i de la música. La fama musical de santa Cecília es basa en la llegenda de la seva mort, que diu que mentre ella moria a causa del martiri, anava pregant Déu tot cantant-li. Sembla que se la va començar a relacionar amb la música cap al segle XV. La seva festivitat aviat es va fer popular, i el 1594, el papa Gregori XIII va proclamar-la patrona de la música. Avui dia el Concert de Santa Cecília afortunadament ja és un clàssic a totes les ciutats on tenim la sort de comptar amb un Conservatori de Música, com és el cas de Lleida, i l' Auditori Municipal Enric Granados.

Notícies destacades
Próximamente habrá aquí nuevas entradas
Sigue en contacto...