top of page

Més sants de febrer: el diumenge 12, santa Eulàlia, màrtir, copatrona de Barcelona amb la Mercèhttps://www.sapiens.cat/temes/catalunya/merce-i-santa-eulalia-una-ciutat-dues-patrones_15767_102.html

A la imatge, esteu veient la cripta de santa Eulàlia a la Catedral de Barcelona, que conté les seves restes. Avui dia ens pot costar imaginar que una persona pugui morir màrtir per no renunciar a la pròpia fe, tot i que, malauradament, de màrtirs n' hi continuen havent, oi? Però centrem-nos en santa Eulàlia. Nascuda a Sarrià, Barcelona, cap al 290, va ser, segons la tradició, una noieta cristiana que va morir per no voler rebutjar la seva fe durant les persecucions de l' emperador de Roma Dioclecià i que va ser empresonada i martiritzada, segons la tradició, a l' edat de 13 anys, vers l' any 303. Per aquest motiu, es creu que al claustre de la Catedral de Barcelona hi ha sempre 13 oques, recordant l' edat de la santa, protagonista de diverses llegendes de la ciutat. El seu cos es venera des del segle XIII a la cripta de la Catedral en un sarcòfag gòtic d'estil pisà, una veritable filigrana. Santa Eulàlia de Barcelona és una "santa tradicional". Tot i això, i com sol succeir en casos similars, s'autoritza el culte a aquesta Santa en l'àmbit local perquè està fermament arrelat en la tradició de la ciutat. Diu la llegenda que, després de dotze turments, finalment la van clavar tota despullada en una creu en forma d'aspa. En aquell moment, per preservar la seva intimitat i que ningú no la veiés nua, li van créixer els cabells fins a tapar-la. O, segons altres versions, va començar a nevar fins que va quedar coberta per la neu. Va morir a la creu i la seva ànima va volar, en forma de colom blanc que li va sortir de la boca. Joan Amades va ser el principal etnògraf que va recollir les llegendes.

De la mateixa manera, diversos llocs de Barcelona reclamaven l'honor d'haver estat l'indret de la mort de la santa: els més anomenats eren el Pla de la Boqueria i la Plaça del Pedró, on es va erigir un monument commemoratiu al segle XVII, destruït durant la guerra civil de 1936-39 i reconstruït posteriorment. Se'n conserva, però, el cap de la imatge de santa Eulàlia que el coronava originalment, al Museu d' Història de Barcelona. Per altra banda, la santa barcelonina donà nom als prestigiosos magatzems Santa Eulàlia, antigament ubicats al Pla de la Boqueria, i avui dia ubicats a la part alta del Passeig de Gràcia.

Santa Eulàlia és sens dubte un bon motiu per organitzar una ruta per Barcelona. Bona festa!

bottom of page