top of page

La simfonia "Pastoral” de Beethoven amb la Franz Schubert Filharmonia i Nadège Rochat, 12-IX-2022


https://auditorienricgranados.cat/programacio/la-pastoral-de-beethoven-franz-schubert-filharmonia/

El dissabte, 12 de novembre de 2022 a les 20:00 h, té lloc el gran concert de l' Orquestra Franz Schubert Filharmonia, dirigida en aquesta ocasió per Thomas Rösner, director titular de la Beethoven Philharmonie de Viena, gran expert en l’obra del geni de Bonn, per interpretar un ambiciós programa:

Obertura de les Hèbrides, op. 26 F. Mendelssohn Concert per a violoncel i orquestra núm. 1, J. Haydn Hob.VIIb:1 Simfonia núm. 6, op. 68 ‘Pastoral’ L. van Beethoven

Programa que, com veiem, culmina amb la coneguda Simfonia núm. 6, op. 68 de Ludwig van Beethoven, o ‘Pastoral’ . Ludwig van Beethoven​ (Bonn, 1770 ​- Viena,1827) va ser un genial compositor, director d' orquestra, pianista i professor de piano. Realment un geni de la música, ja que essent el darrer gran representant de l' esplendorós classicisme vienès d' ampla trajectòria, va aconseguir evolucionar, anar més enllà, portar la seva música pels camins del romanticisme, marcant tendència, com es diu ara, i influenciant gran diversitat d' obres del segle XIX i ben segur que fins i tot del segle XX.

En el moment de l' estrena de la Simfonia nº 6 o " Pastoral" , en Fa Major op. 68, acabada el 1808, Beethoven encara es troba al bell mig del classicisme vienès i el títol de "Pastoral", de significat bucòlic clàssic, li ve donat perquè la música descriu i s'hi poden identificar trets de la natura.

Felix Mendelssohn (Hamburg, 1809 - Leipzig, 1847) va quedar també impactat per la natura en el seu estat més feréstec en un viatge que va fer a les Illes Hèbrides d’Escòcia. Allà mateix va començar a escriure aquesta obra protagonitzada per la força del mar i del vent.

El compositor clàssic Joseph Haydn (Rohrau, Àustria, 1732 - Viena, 1809) va compondre el Concert per a violoncel per al solista de l’ orquestra del Príncep Esterhazy, però en algun moment la partitura va desaparèixer. Cent cinquanta anys després es va trobar en un arxiu i, des d’aleshores, forma part del repertori indispensable del violoncel modern: una obra melòdica i virtuosística perfecta per a la jove però gran violoncel·lista suïssa Nadège Rochat, que es presenta per primera vegada a Lleida.

I el programa finalitza amb la popular Simfonia núm. 6 , "Pastoral", de Beethoven, que demostra que el seu genial compositor va aconseguir inspirar-se també en la natura per crear música i expressar els seus sentiments a través de l'observació dels sons dels seus fenòmens. A pesar de la popularitat aconseguida amb el temps i d' haver-se convertit en una de les obres preferides del repertori simfònic, la Simfonia n.6 no va ser ben rebuda pel públic en la seva estrena, en general no va agradar o no va ser compresa. Afortunadament, el temps ha jugat al seu favor.

bottom of page