La Novena de Beethoven amb l' Orquestra Simfònica del Vallès. 30 de maig 2021 a l'Auditori de Lleida
http://www.osvalles.com/

https://auditorienricgranados.cat/programacio/la-novena-de-beethoven-orquestra-simfonica-del-valles/

L’Orquestra Simfònica del Vallès sota la direcció del seu director titular, Xavier Puig, torna a l' Auditori Enric Granados de Lleida el diumenge, 30 de maig de 2021 a les 19:00 h, a la Sala 1, per oferir-nos la famosa Novena Simfonia de Beethoven, amb el Cor Lieder Càmera, la Coral Cantiga, i les veus solistes de la soprano Núria Vilà, la mezzosoprano Tànit Bono, el tenor Roger Padullés i el baríton Carles Pachón.

Interpretaran una de les obres més emblemàtiques del gran compositor alemany Ludwig van Beethoven (Bonn, 1770- Viena, 1827), realment, el seu últim gran èxit, acabada el 1823, quan el genial músic ja tenia problemes de salut que no va superar i la sordesa significava per a ell un greu problema de comunicació amb el món extern, relacionant-se només amb alguns dels seus amics a través dels "quaderns de conversa". L'estrena de la Novena Simfonia va tenir lloc el 7 de maig de 1824 a Viena amb molt èxit malgrat les dificultats tècniques que la simfonia comportava, a més d' importants innovacions, ja que Beethoven camina segur cap a una expressivitat més romàntica que clàssica, més propera del moviment artístic alemany anomenat Sturm und Drang, punt de partida de la revolució romàntica, que transformà totes les arts i la vida. L' emoció, el lirisme, són cabdals a tota l' obra. El mateix Beethoven va dirigir l' orquestra en l' acte de presentació de la pròpia obra gràcies a la seva habilitat musical però, acabada la interpretació, no va poder escoltar els aplaudiments del públic. Curiosament, en mig de tants problemes personals, la Novena és tinguda com l’obra musical més joiosa de la història de la música, amb la popular «Oda a l’Alegria», que originalment va adoptar el text que el poeta Friedrich Schiller havia composat l' any 1786. L' obra va ser declarada Patrimoni de la Humanitat l' any 2002.


El programa del concert es completa amb l’obertura del ballet Hercule et Omphale, de Fernando Sor (Barcelona, 1778- París, 1839), guitarrista i compositor català coetani de Beethoven, màxim representant del romanticisme musical català. La seva música per a guitarra és extraordinàriament elegant i la seva harmonia, amb la incorporació d'acords alterats, era molt audaç, com corresponia a un bon romàntic. L' any 1826, va estrenar el ballet Hercule et Omphale, l' obertura del qual escoltarem al concert d' avui, ni més ni menys que amb motiu de la coronació del tsar Nicolau I, la qual cosa ens pot donar una idea del nivell artístic i renom que Fernando o Ferran Sor va assolir al seu temps.


Programa: FERNANDO SOR – Obertura del ballet Hercule et Omphale

LUDWIG VAN BEETHOVEN – Simfonia núm. 9, “Coral” (60 minuts, aproximadament)


Notícies destacades
Próximamente habrá aquí nuevas entradas
Sigue en contacto...