La Diada de Sant Jordi 2023, gran festa de la Literatura, a Almenar durà l'olor del "Sabó de casa"

La Diada de Sant Jordi és la gran Diada de la Literatura, no solament a les grans ciutats sinó que la festa s' escampa per tots els indrets fins arribar a cadascú de nosaltres i a cada poble s' ha de viure com una de les tradicions festives més lluïda de l' any.
L' editorial lleidatana Pagès Editors presenta per aquest Sant Jordi 2023 una trentena de noves publicacions de narrativa, novel·la negra, còmic, assaig o poesia que s'han escollit amb la voluntat "d'agradar a tothom" segons ha explicat la directora Eulàlia Pagès.
Una de les publicacions més destacades és 'Sabó de casa' de l'autora nascuda a Alguaire el 1963, Montse Vendrell Bardají. Es tracta d'una novel·la històrica basada en fets reals del passat i el present però farcida també de ficció que l' autora ha escrit durant la darrera dècada amb la voluntat de "preservar una història familiar". El relat està ambientat, inicialment, a Almenar quan el padrí de l'escriptora, Joan Bardají, pren als anys 20 la decisió de fugir cap a França per evitar ser enviat a la guerra del Marroc. Al mateix temps, el llibre explica també la història de la seva padrina, la Marieta Miranda, que ha de deixar la seva terra per qüestions econòmiques. Com ha dit l' escriptora, "són com dues novel·les que avancen en paral·lel" i que expliquen "l'experiència de marxar i les ganes de retrobar-se". Sens dubte, la novel·la de la Montse Vendrell serà un dels llibres més llegits a Almenar aquest Sant Jordi.
Una altra de les novel·les destacades per l' Editorial Pagès és la del periodista i escriptor lleidatà Joan Cal, qui s'endinsa per primer cop en el gènere negre amb 'Crim al bancal'. Com ha dit el propi autor, el crim només és "una excusa" per explicar "altres temàtiques de plena actualitat", com son la corrupció o la manca de justícia.
Així mateix, Miquel Àngel Bergés presenta 'Coses que vam fer abans de ser oblidats', que compta amb les il·lustracions de Josep Maria Cazares. Es tracta d'una novel·la basada en una rigorosa documentació històrica que explica la vida dels anarquistes Fèlix Lorenzo Páramo, primer alcalde anarquista de Lleida, Josep Larroca, president del Tribunal Popular i Maria la Caçadora, miliciana perseguidora de capellans. L'autor defineix la seva obra com un relat "d' aventures" amb un "estil negre" que s'ha volgut fer amena per al lector tot i que presenta un món ple de violència. Pel que fa als llibres del segell infanti i juvenil 'Nandibú', destaca 'l'Elefant amb ulleres' de l'autora i il·lustradora Natalia Domanova. Un conte ideal per fomentar la lectura dels nens i nenes. "Té un text molt senzill amb un humor fàcil d'entendre tant per nens com per adults". Entre les novetats d'aquest any hi tenen lloc també l'assaig 'Terra cremada' de l'arquitecte Eloi Juvillà, que explica el canvi climàtic i ofereix propostes a nivell social i econòmic per combatre'l o 'Mares' de Sònia Quer, que recull una vintena de testimonis que trenquen tabús sobre la maternitat. Pagès Editors, en ple "Any Vallverdú", rellança el títol 'Indíbil i la boira' amb el qual Josep Vallverdú va ser finalista del Premi Josep Pla l'any 1982. Pel que fa a l'Editorial Milenio, una de les publicacions que crida l'atenció és 'Damas del blues' de la madrilenya Grace Morales, una obra que recull per primer cop en castellà, la història de les cantants de blues sorgides durant la dècada dels anys vint del segle passat. A més s'hi pot trobar també, entre altres, la primera obra de la periodista i escriptora Araceli Cobos, anomenada 'Sirimiri', o 'Fuera de cálculo' de l'escriptora i guionista argentina Gabriela Colombo. Des de Pagès Editors esperen que la diada de Sant Jordi recuperi l'esperit lector i de vendes de l'any 2019 i que serveixi perquè la gent torni a animar-se a llegir, "com feia pel confinament", ja que aquests dos darrers anys l'índex de lectura ha baixat una "mica" respecte a l'any 2020 segons ha explicat Eulàlia Pagès.