top of page

L’estiu 2023 comença el dimecres 21 de juny a les 16:58 h. i durarà 93 dies i 16 hores.


https://www.naciodigital.cat/noticia/257022/quan-comenca-estiu

https://beteve.cat/medi-ambient/quan-comenca-estiu/

La data d’inici de l’estiu 2023 serà el dimecres 21 de juny a les 16.58 h, segons els càlculs fets per l’Observatori Astronòmic Nacional de l’Institut Geogràfic Nacional, i durarà 93 dies i 16 hores, fins que comenci la tardor, el 23 de setembre. L’estiu comença a l’hemisferi nord de la Terra cada any quan succeeix el solstici d’estiu, quan el sol entra al signe de Cranc.


Els solsticis són els dies més llargs i curts de l’any en un planeta. El dia més llarg marca l’inici de l’estiu i es diu solstici d’estiu. Aquest 21 de juny serà doncs el dia més llarg de l’any i la nit més curta. Just el fenomen contrari es dona durant el solstici d’hivern.

Hi ha una relació directa entre les dates de les festes populars, celebrades des de temps primitius i les dates dels solsticis, quan es feien celebracions rituals, com l'encesa de fogueres. Posteriorment, la religió catòlica les va anar integrant i adaptant perquè ja eren populars.


"SOLSTICI" deriva de la paraula llatina "solstitium", que vol dir "sol quiet". A la Terra, els solsticis passen dues vegades l’any: un a l’estiu i l’altre al desembre, per l’entrada de l’hivern. El solstici és el moment de l’any en què el Sol té la màxima declinació respecte a l’equador de la Terra.

El solstici d’estiu esdevé quan el Sol arriba al zenit al migdia sobre el tròpic de càncer. Aquest és el paral·lel més al nord en què el Sol es pot situar directament a sobre. Això és quan l’hemisferi nord s’inclina cap al Sol fins al punt màxim.


En altres paraules, succeeix al juny quan el pol nord està inclinat més directament cap al Sol (amb una inclinació de 23,4 graus cap al Sol). Aquesta inclinació significa que el solstici d’estiu té el nombre més gran d’hores de llum solar i és el dia de l’any amb més llum.


A l’hemisferi sud, on les estacions van al contrari, la situació s’inverteix. De totes maneres, les hores exactes del solstici varien d' un any a un altre.

Quan arriba l’estiu, sabem que les altes temperatures ja s’han instal·lat en el nostre dia a dia. La calor és el gran tema de conversa i sembla que aquest any 2023, segons el model europeu, farà un estiu més calorós del que es pot considerar "normal", amb temperatures que, segons el model americà, se situaran entre 0,5 i els 1 ºC per sobre a tot el conjunt del territori català. Per tant, caldrà que ens mantinguem ben hidratats per tal de no patir cops de calor o altres.

Durant l’estiu del 2023 podreu observar una colla de fenòmens astronòmics. Els dies 3 de juliol, i 1 i 31 d’agost hi haurà lluna plena. I el 17 de juliol, 16 d’agost i 15 de setembre, hi haurà lluna nova.

Ara, un dels fenòmens més aclamats pels seguidors de l’astronomia és el de les llàgrimes de Sant Llorenç , que com ja és habitual, arribarà a mitjan agost. Concretament, la màxima activitat serà entre el 12 i el 14 d’agost. Amb tot, en llocs sense gaire contaminació lumínica se’n poden veure abans. De fet, ja es comencen a deixar observar a final de juliol.

I després d' una primavera amb poca pluja, ens preguntem com serà l' estiu? Les prediccions diuen que serà més plujós de l' habitual però veurem: les prediccions a llarg termini no solen ser gaire exactes.

Bon estiu ! , un temps que cal aprofitar.

bottom of page