top of page

L' 1 de gener comença un nou any! Bon any 2023!https://ca.wikipedia.org/wiki/Gener

Gener, algú diu "giner", pren el nom de Janus, el déu romà protector de les portes i entrades, per això era representat amb dues cares: amb l' una mira l' any "vell", i amb l’altra l’any nou, la sortida i l' entrada. És una manera d' expressar que el mes de gener fa de pont entre el solstici d' hivern i l’equinocci de primavera. És el primer mes de l' any del calendari gregorià i té 31 dies.

Gener no existia a l' antic calendari romà i va ser afegit junt amb febrer en temps del rei Numa Pompili (s. VIII aC). Però en temps de Juli Cèsar (Roma, 100 aC - 44 aC), amb el calendari "julià", gener va passar a obrir l'any nou i va prendre la quantitat de 31 dies, fins als nostres dies.

Juntament amb el febrer és el mes més fred de l’any, caracteritzat per la influència de l’alta pressió, les precipitacions i dies de vent habituals per l’època. Encara que els hiverns d' uns anys ençà, amb els canvis climàtics, ens poden sorprendre amb variacions inesperades.

Tradicionalment, a un hivern plujós li correspon un estiu abundós , amb bones collites de fruites i verdures. Durant aquest mes es cullen naps i cols, que en el passat eren tan importants en l' alimentació.

A finals de gener els dies ja s' han allargat una hora :“Per Sant Sebastià, una hora s'avança ja”, per tant, pot fer fred, però la llum alegra el dia. Els símbols del gener són la pedra de la grana, les plantes de flors vermelles.

Gener és també un mes molt festiu:

L'1 de gener és el primer dia de l'any: Cap d'any. Festa de la circumcisió del Senyor, l'Emmanuel. Onomàstica dels que es diuen Manuel, Manel, o Manolo.

El 5 de gener és tradicional la cavalcada dels Reis.

El 6 de gener se celebra el dia dels Reis de l'Orient.

El 17 de gener se celebra Sant Antoni Abat, patró dels animals domèstics.

Y el 20 de gener, Sant Sebastià, patró i protector del poble d' Almenar.

Benvingut gener de 2023!

bottom of page