top of page

Ja és aquí la vella Quaresma, des del 22 de febrer fins al Dijous Sant, 6 d' abril de 2023.




https://beteve.cat/cultura/vella-quaresma-setmana-santa/

El temps vola i ja som a la Quaresma. De ben segur que n' heu sentit a parlar d' ella però, per si de cas, n' explicarem algunes curiositats.

La Quaresma (del llatí quadragèsima) és el període de quaranta dies d’abans de Pasqua que el calendari litúrgic cristià té com un període de reflexió personal, en el qual també es practica el dejuni i l’abstinència, que serveixen per "preparar-se" interiorment per a la Setmana Santa. La Quaresma comença el Dimecres de Cendra, 22 de febrer, i s' acaba el Dijous Sant, aquest any 2023, el 6 d' abril.

La duració de la quaresma té origen en el simbolisme mític del nombre quaranta que es tenia com a símbol de plenitud. Així, quaranta dies són els que van durar el Diluvi, els dies que van passar Moisès i Elies a la muntanya, els dies que Jesús va dejunar al desert, etc.

La Quaresma comença amb la imposició de cendra a la front el Dimecres de Cendra, que ens recorda que som pols, i serem pols, ritual catòlic que data des de finals del s. II. La data de la Quaresma canvia cada any, segons les fases de la Lluna. Així, sempre cau entre el 4 de febrer i el 10 de març, i acaba la vigília de Pasqua, que sempre cau entre el 22 de març i el 25 d’abril. I després de la Quaresma, ve la Setmana Santa, que aquest any serà des del Dijous Sant 6 d' abril, fins al Dillus de Pasqua, el dia 10 d' abril. Aquest dia, el dilluns 10 d’abril, a Catalunya és el Dilluns de Pasqua o dia de la Mona, de la qual en parlarem més endavant.

L’abstinència es practica tots els divendres i consisteix en no menjar carn, i el dejuni, en menjar austerament el Dimecres de Cendra i tots els divendres de Quaresma, inclòs el Divendres Sant. Tot i que ara els costums s’han relaxat molt i les menges típiques de Quaresma són més aviat costums tradicionals que ens recorden els temps passats, el dejuni avui dia torna a adquirir un cert prestigi com a costum natural saludable . Entre les menges típiques de Quaresma i Setmana Santa, destaquem:

1- Els bunyols dolços, de postres, o salats, de bacallà.

2- Els panadons d' espinacs o de carbassa.

3- La cassoleta de cigrons amb espinacs. O cigrons amb sèpia.

4- L' arròs amb bacallà.

5- La cassola de bacallà amb espinacs, panses i pinyons.

6- El bacallà a la catalana, amb carxofes i ou dur.

7- Peixos al forn.

8- El card arrebossat.

9- L' olla barrejada amb congre.

10- Les torrades de santa Teresa

En fi. Realment, valdrà la pena dejunar aquests dies i estar disposats/des a mantenir vives les tradicions.

El dibuix que encapçala aquest text representa la vella Quaresma (també li deien la bacallanera) , amb la seva cara de prunes agres, inspirat en un gravat antic, del segle XIX. Les set cames signifiquen les set setmanes de durada de la Quaresma. La podeu dibuixar, pintar, i cada setmana li arrenqueu una cama.

bottom of page