Ja és aquí la vella Quaresma, des del 2 de març fins al 16 d' abril de 2022, amb la Pasquahttps://www.sortirambnens.com/fires-i-festes/festivitats-i-tradicions/la-quaresma/

El temps vola i ja som a la Quaresma. De ben segur que n' heu sentit a parlar d' ella però, per si de cas, n' explicarem algunes curiositats.

La Quaresma (del llatí quadragèsima) és el període de quaranta dies d’abans de Pasqua que el calendari litúrgic cristià té com un període de reflexió personal, en el qual també es practica el dejuni i l’abstinència, que serveixen per "preparar-se" interiorment per a la Setmana Santa. I aquest any 2022, esperem que excepcionalment, tenint molt present la guerra de Rússia contra Ucraïna en tots els nostres actes de fe, desitjant que s' acabin la guerra i qualsevol violència contra essers humans com som nosaltres.

La duració de la quaresma té origen en el simbolisme mític del nombre quaranta que es tenia com a símbol de plenitud. Així, quaranta dies són els que van durar el Diluvi, els dies que van passar Moisès i Elies a la muntanya, els dies que Jesús va dejunar al desert, etc. També en els dos darrers anys, amb el coronavirus, el nom "quarantena" ha tornat a situar-se en el nostre vocabulari habitual.

La Quaresma comença amb la imposició de cendra a la front el Dimecres de Cendra, que ens recorda que som pols, i serem pols, ritual catòlic que data des de finals del s.II. La seva data canvia cada any, segons les fases de la Lluna. Així, sempre cau entre el 4 de febrer i el 10 de març, i acaba la vigília de Pasqua, que sempre cau entre el 22 de març i el 25 d’abril. Aquest any, la Quaresma 2022 comença el dimecres, 2 de març, en acabar el Carnestoltes, i s’allargarà fins al 16 d’abril, la vigília de Pasqua. D’aquesta manera, del 14 al 18 d’abril, serà la Setmana Santa 2022, comptant des del Dijous Sant fins al Dilluns de Pasqua. Aquest dia, el dilluns 18 d’abril, a Catalunya és el Dilluns de Pasqua o dia de la Mona.

L’abstinència es practica tots els divendres i consisteix en no menjar carn, i el dejuni, en menjar austerament el Dimecres de Cendra i tots els divendres de Quaresma, inclòs el Divendres Sant. Tot i que ara els costums s’han relaxat molt i les menges típiques de Quaresma, on no hi pot faltar ni el bacallà ni les verdures, són més aviat costums tradicionals que ens recorden amb afecte els temps passats. Entre aquestes menges, destaquem:

1- Els bunyols dolços, de postres, o salats, de bacallà.

2- Els panadons d' espinacs o de carbassa.

3- La cassoleta de cigrons amb espinacs. O cigrons amb sèpia.

4- L' arròs amb bacallà.

5- La cassola de bacallà amb espinacs, panses i pinyons.

6- El bacallà a la catalana, amb carxofes i ou dur.

7- Peixos al forn.

8- El card arrebossat.

9- L' olla barrejada amb congre.

10- Les torrades de santa Teresa

En fi. Realment, valdrà la pena dejunar aquests dies i poder mantenir vives les tradicions.

El dibuix que encapçala aquest text representa la vella Quaresma amb cara de prunes agres i està inspirat en un gravat antic, del segle XIX. Les set cames signifiquen les set setmanes de durada de la Quaresma. També li deien la bacallanera, per què hauria de ser?

Notícies destacades
Próximamente habrá aquí nuevas entradas
Sigue en contacto...