Ja és aquí la vella Quaresma fins al diumenge de Pasqua, el 4 d' abril de 2021https://beteve.cat/cultura/vella-quaresma-setmana-santa/

El temps vola i ja som a la Quaresma. De ben segur que n' heu sentit a parlar d' ella però, per si de cas, n' explicarem algunes curiositats.

La Quaresma (del llatí quadragèsima) és el període de quaranta dies d’abans de Pasqua que el calendari litúrgic cristià té com un període de reflexió personal, en el qual també es practica el dejuni i l’abstinència, i que serveix per "preparar-se" interiorment per a la Setmana Santa.

La duració de la quaresma té origen en el simbolisme mític del nombre quaranta que es tenia com a símbol de plenitud. Així, quaranta dies són els que van durar el Diluvi, els dies que van passar Moisès i Elies a la muntanya, els dies que Jesús va dejunar al desert, etc. I ara, amb el coronavirus, el nom "quarantena" ha tornat a situar-se en el nostre vocabulari habitual.

La Quaresma comença amb la imposició de cendra a la front del Dimecres de Cendra, que ens recorda que som pols, i serem pols, ritual catòlic que data des de finals del s.II. La seva data canvia cada any, segons les fases de la Lluna. Així, sempre cau entre el 4 de febrer i el 10 de març, i acaba en el dia de Pasqua, que sempre cau entre el 22 de març i el 25 d’abril. Aquest any, la Quaresma 2021 comença el 17 de febrer, en acabar el Carnestoltes, i s’allargarà fins al 4 d’abril, Diumenge de Pasqua. D’aquesta manera, de l’1 al 5 d’abril, serà la Setmana Santa 2021, comptant des del Dijous Sant fins al Dilluns de Pasqua. Aquest dia, el dilluns 5 d’abril, és el Dilluns de la Mona a Catalunya.

L’abstinència es practica tots els divendres i consisteix en no menjar carn, i el dejuni consisteix en menjar austerament el dimecres de Cendra i tots els divendres de Quaresma, inclòs el Divendres Sant. Tot i que ara els costums s’han relaxat molt i les menges típiques de Quaresma, on no hi pot faltar ni el bacallà ni les verdures, son més aviat costums tradicionals.

Aquest dibuix popular, que representa la Quaresma amb cara de prunes agres, està inspirat en un gravat antic, del segle XIX. Les set cames signifiquen les set setmanes de durada. També li deien la bacallanera, per què hauria de ser?

Notícies destacades
Próximamente habrá aquí nuevas entradas
Sigue en contacto...