top of page

La tardor té les hores comptades amb l'arribada del solstici d'hivern i la nova estació 2022-2023

https://beteve.cat/medi-ambient/quan-comenca-hivern/

La nit d' aquest proper dimecres 21 desembre de 2022 a les 22.48 h. comença oficialment l' hivern astronòmic. L' hora d' inici no és sempre la mateixa, encara que varia poc d' un any a l' altre, el màxim pot ser que algun any el solstici comenci el dia 22 de desembre.

Aquesta estació freda i fosca s’allargarà fins al 20 de març del 2023, quan arribarà l' equinocci de primavera. El solstici d' hivern correspon al dia més curt i la nit més llarga de l' any, tot un fenomen que al llarg de la història i a les diferents cultures, ha estat considerat sempre un moment o un temps especial, fins i tot simbòlic. Per exemple, per als romans antics la festa dels Saturnals, en homenatge al déu de l' agricultura Saturn, queia precisament ara, durant el solstici d' hivern, entre el 17 i el 23 de desembre, i se sap que les famílies es reunien i s' intercanviaven regals. Una cosa ben semblant a les festes tan familiars de Nadal.

Però des del punt de vista astronòmic, el que succeeix aquests dies en realitat està relacionat amb el moviment del planeta Terra en relació amb el Sol. La mateixa paraula "solstici", que ve del llatí solstǐtium , és a dir, de "sol" i "sistere" ( parar-se, detenir-se) que venia a dir ‎«sol quiet», és prou explicativa, ja que aparentment el sol es veia sortir tard, a la mateixa hora que el dia anterior, i es ponia molt aviat, com continua fent ara mateix. Però de parar-se res de res... les aparences sovint enganyen. I és que tradicionalment, s' havia cregut també que el 13 de desembre, festa de santa Llúcia, era el dia més curt de l' any, i que a partir d' aquest dia, les hores de sol anirien augmentant a poc a poc. Per això un famós refrany diu: " A Santa Llúcia un pas de puça, a Nadal un pas de pardal ". Els refranys ja fa temps que ens avisen:


"Per Nadal, un pas de pardal"

"Per Sant Esteve, un pas de llebre"

"Per any nou, un pas de bou"...


Ara, ja ho sabeu, tenim tot un hivern per davant! L'estació durarà 88 dies i 23 hores i s'allargarà fins al 20 de març del 2022, amb l'arribada de la primavera. A partir d'ara, a poc a poc, les hores de claror augmentaran cada dia en el seu còmput global, ja que a les tardes ja n' hem començat a guanyar uns minuts. En canvi, al matí la sortida de sol continuarà retardant-se fins al 4 de gener. A les nits, quan no hi hagi boira, a més d' observar els moviments de la Lluna, podrem veure Venus, Mercuri, Saturn i Júpiter just després de les postes de sol, i a l'albada es podrà veure Mart i també Venus, Mercuri i Saturn.

Salut i bon hivern mentre esperem la primavera! I és que tot dura "una migdiada". Com diem a Lleida, "al tanto !" que amb el pas del temps no val a badar.
bottom of page