top of page

Festa de Moros i Cristians a Lleida, dies 20 i 21 de maig 2023. Consulteu el programa.

https://miclleida.org/

https://www.femturisme.cat/ca/agenda/festa-de-moros-i-cristians-de-lleida

No deixa de ser curiós que el 1150, mesos després que el comte de Barcelona i príncep d’Aragó, Ramon Berenguer IV, fes entrar la bandera cristiana a la Lleida conquerida als musulmans, per a l' ocasió es fessin representacions idealitzades del que significava aquella victòria cristiana, com una mena de propaganda política. Era el que en el futur esdevindria la festa de Moros i Cristians, com queda registrat en documents històrics. És a dir que, amb permís de la Comunitat Valenciana, que és on més ha arrelat aquesta festa i més ha crescut en teatralitat i música, Lleida és la ciutat on s’han documentat els orígens.

Durant les visites a la ciutat per part d’Alfons el Magnànim, el 1458, o d’Isabel la Catòlica, el 1481, també es van organitzar festes de balls entre moros, cristians i jueus, segons consta als documents. I van agradar, es van fer populars, fins al punt que, entre els segles XVII i XVIII, la Festa de Moros i Cristians de Lleida viu el seu màxim esplendor tot i que, a partir de 1899, la celebració deriva en un ball més senzill de moros i cristians amb parlaments i música. Després la festa s' acaba perdent, potser mancada de recursos. Per tant, podem afirmar que amb la renovada Festa de Moros i Cristians, la ciutat ha recuperat amb orgull una tradició perduda, els antecedents de la qual daten del segle XII.


El cap de setmana festiu s'inicia, a la Plaça Paeria, amb les Ambaixades, els parlaments dels ambaixadors moro i cristià previs per evitar la batalla que tindrà lloc diumenge, dia gran de la festa.

Diumenge al matí, se celebra la denominada entrada infantil i, al migdia, es presenten les bandes, que interpreten música pròpia de la festa de Lleida. A la tarda es concentren les comparses de moros i cristians a la Seu Vella per a, posteriorment, desfilar amb els seus vistosos uniformes pels carrers més cèntrics.

Abans que caigui la nit, s'inicien uns parlaments de caràcter satíric que provoquen un enfrontament verbal al qual segueix l'espectacular batalla, amb l'incomparable marc de la Seu Vella com a fons.

Actualment, la Festa de Moros i Cristians de Lleida arriba a la 27 ª edició . Els bàndols Moro i Cristià desfilen sota els compassos diferenciats de les respectives Marxes.

Consulteu el Programa amb tot el contingut detallat, amb els dies dels principals actes, horaris, les exhibicions de bandes de música, els autors dels textos de la festa, les luxoses comparses i altres informacions interessants.

Gaudiu d' aquesta singular i espectacular festa els dies 20 i 21 de maig de 2023.

bottom of page