top of page

Festa de Moros i Cristians a Lleida, dies 14 i 15 de maig 2022. Consulteu el programa.
https://www.lleida.com/esdeveniment/festa-de-moros-i-cristians

https://miclleida.org/programa-2022/

No deixa de ser curiós que el 1150, mesos després que el comte de Barcelona i príncep d’Aragó, Ramon Berenguer IV, fes entrar la bandera cristiana a la Lleida conquerida als musulmans, per a l' ocasió es fessin representacions idealitzades del que significava aquella victòria cristiana, com una mena de propaganda política. Era el que en el futur esdevindria la festa de Moros i Cristians, com queda registrat en documents històrics. És a dir que, amb permís de la Comunitat Valenciana, que és on més ha arrelat aquesta festa i més ha crescut en teatralitat i música, Lleida és la ciutat on s’han documentat els orígens.

Durant les visites a la ciutat per part d’Alfons el Magnànim, el 1458, o d’Isabel la Católica, el 1481, també es van organitzar festes de balls entre moros, cristians i jueus, segons consta als documents. I van agradar, es van fer populars, fins al punt que, entre els segles XVII i XVIII, la Festa de Moros i Cristians de Lleida viu el seu màxim esplendor tot i que, a partir de 1899, la celebració deriva en un ball més senzill de moros i cristians amb parlaments i música. Després la festa s' acaba perdent, potser mancada de recursos.

Actualment, ha tornat a prendre peu i aquest 2022 la Festa de Moros i Cristians de Lleida arriba a la 26.ª edició . Els bàndols Moro i Cristià desfilen sota els compassos diferenciats de les respectives Marxes. El Mestre Escartín ha composat especialment per a l' ocasió dues Marxes així com l’himne de l’Associació. I a poc a poc, aquests darrers anys s' ha anat incrementant el catàleg de peces musicals dedicades a la Festa, la darrera d’elles correspon a la marxa mora Iris Banu-Hud, dedicada a la capitania mora del 25 aniversari de la Festa, obra d’en Miguel Castro Santafé, compositor i membre de la Banda Municipal de Lleida.

Consulteu el Programa amb tot el contingut, les exhibicions de bandes de música, les luxoses comparses i gaudiu d' aquesta singular i espectacular festa els dies 14 i 15 de maig de 2022.


Notícies destacades
Vuelve pronto
Una vez que se publiquen entradas, las verás aquí.
bottom of page