top of page

Febrer, segon mes de l' any, un mes especial i misteriós...https://ca.wikipedia.org/wiki/Febrer

https://www.fotogramas.es/premios-oscar-cine/a40663491/oscars-2023-peliculas-favoritas-nominaciones-ganadoras/

El febrer és en el calendari Gregorià el segon mes de l' any. Aquest 2023 té 28 dies, un any normal, de 365 dies. El nom de febrer ve del llatí februarius perquè es veu que, en temps dels romans, era un mes en què se celebraven unes festes de la purificació, les februa, en les quals es feien ofrenes i sacrificis als morts. Els romans tenien un déu per a cada ocasió, i el de la purificació es deia Februus i ben segur que està relacional amb la festa de la Candelera (2 de febrer), un aspecte per recercar... En fi, però sempre hem de tenir present que en el calendari romà de l' època primitiva febrer no existia com a mes, l' any començava el març, dedicat al déu Mart, que és quan realment la vida es renova, el camp i la natura inicien una nova vida. Després, ja al calendari julià (el de Juli Cèsar), febrer va passar a ser l' últim mes de l' any, ja que l' inici es va continuar produint al març. És ben curiós però pràctic al mateix temps, molt més d' acord amb l' observació del cicle de la natura.

Les festes més característiques de febrer són:

El 2 de febrer se celebra la festa cristiana de la Presentació del Senyor al temple de Jerusalem i, al mateix temps, la "purificació" de la mare d' acord amb els costums i la llei jueva. Popularment se'n diu la Candelera.

El 3 de febrer, el popular sant Blai.

El 5 de febrer, santa Àgata o Àgueda, patrona de les dones.

El dilluns, 6 de febrer, és el Sant Misteri de Cervera.

L' 11 de febrer, se celebra l' aparició de la Mare de Déu de Lourdes.

El 12 de febrer, santa Eulàlia, patrona de Barcelona.

El 14 de febrer és sant Valentí, el dia dels enamorats originalment als països anglosaxons i ara, festa internacional.

Al febrer, se celebra també el Carnaval o Carnestoltes, aquest any 2023 des del diumenge 19 fins al 21 de febrer. El dimecres, dia 22 de febrer, ja és Dimecres de Cendra.

Déu n' hi do, no val a badar! Quantes festes!

A més, i a part dels sants i santes, el mes de febrer, tot resguardant-nos del fred, és un bon mes per anar al teatre, presentacions de llibres, concerts i cinema, ja que durant tot aquest mes podem veure les pel·lícules nominades per als premis Óscar que s' atorguen al març. Així tindrem l' oportunitat de crear el nostre propi llistat de preferits.

FELIÇ FEBRER!

bottom of page