Exposició Palau-Farré (1921-2000) a l' IEI de Lleida fins al 3 d' abril 2022https://www.lleida.com/noticia_canal/liei-exposa-els-vincles-lleidatans-del-pintor-cubista-palau-ferre

L’ IEI (Institut d’Estudis Ilerdencs) ha inaugurat l’exposició "Palau Ferré. Vincles essencials", una mostra que es podrà veure a la Zona Zero de l’IEI fins al 3 d’abril i que posa al descobert la relació que el pintor cubista Maties Palau Ferré (1921-2000) , nascut a Montblanc, va tenir amb Lleida. L' esdeveniment compta amb el suport del Museu de Cervera, el Museu Tàrrega Urgell i el Museu de Cambrils.

La inauguració de la mostra ha comptat amb la participació del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy, Albert Turull, director dels Serveis Culturals de la Generalitat a Lleida i del comissari de l’Any Palau Ferré, Francesc Marco-Palau.

A l' exposició de Lleida es fa èmfasi en l’amistat que el pintor va tenir amb el poeta Jaume Ferran (Cervera, 1928 – Smyrna, 2016). Artista i literat es coneixen el 1957 a Madrid i estableixen una bona amistat. Aviat, Palau Ferré farà el pas a París, on connectarà amb els corrents internacionals de l’art, i Jaume Ferran s’instal·larà als Estats Units, on serà professor de literatura de la Universitat de Syracuse.

Als estius, quan la família Ferran venia a passar les vacances acadèmiques a Catalunya, es retrobaven a Cervera, Montblanc o Cambrils, on els Ferran tenen un apartament per gaudir de la Costa Daurada. Al llarg de les seves vides, ambdós comparteixen projectes culturals: Palau Ferré retrata l’esposa del poeta -Carmen Rodríguez de Velasco- i el literat dedica pròlegs, articles i poemes al seu amic cubista.

Després de la seva exitosa etapa a París, els anys seixanta i setanta són dècades de grans projectes i d’una intensa creació artística.

L’escriptor Josep Vallverdú (Lleida, 1923) recorda com visitava amb els seus alumnes l’estudi del pintor, Palau Ferré, també vinculat amb l’arquitecte Daniel Gelabert (Belianes, 1929-2005), amb l’activista Francesca Solé (Artesa de Segre, 1914-2007), filla de l’alcalde republicà d’Artesa, amb qui havien coincidit a la capital francesa; i amb el que va ser director general de La Vanguardia. Esteban Sillué (Tremp, 1933), arrelat a Maials, al Segrià.

Palau Ferré va ser un artista profundament vinculat als valors socials, com queda demostrat a la mostra.

L’exposició inclou també un poema recent que l’escriptor lleidatà Pere Rovira ha ideat inspirant-se en un dels quadres de la mostra: Noia amb panera de peres, una tinta xinesa sobre paper en la qual l’artista reinterpreta de nou una de les seves temàtiques característiques: la figura femenina acompanyada de fruita.

L’Any Palau Ferré és una commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya dedicada al Centenari de l' artista montblanquí en el marc de la qual s’han organitzat un total de 20 exposicions temàtiques diferents en museus i espais culturals i 100 actes territorials arreu del país en col·laboració amb ajuntaments, biblioteques, entitats i ONG: des d' Amnistia Internacional al Museu d’Art de Girona i de l’Institut Français de Barcelona al Museu d’Història de Catalunya.Notícies destacades
Próximamente habrá aquí nuevas entradas
Sigue en contacto...