top of page

Els Quatre-Cents Aforismes del Doctor Joan Carles i Amat (1572-1642) en ocasió del 450 è aniversarihttps://calendariermita.cat/dites-catalanes/

Tot coincidint amb la celebració de l’Any Joan i Carles Amat (1572-1642), Edicions Morera ha presentat les 𝗗𝗜𝗧𝗘𝗦 𝗖𝗔𝗧𝗔𝗟𝗔𝗡𝗘𝗦, els “Quatre-cents aforismes catalans” escrits per aquest autor fill de Monistrol de Montserrat però també autor internacional .

Les "Dites Catalanes" son tot un recull de proverbis, dites i sentències que parlen d’amor, diners, amistat, família… Des de la primera edició, el 1636, i pel seu caràcter didàctic, el llibre va gaudir de gran popularitat i es va convertir en manual de lectura a les escoles durant 200 anys. L’edició actual compta a més amb una valoració crítica i comentada a càrrec d’un dels màxims especialistes en paremiologia de Catalunya, el lingüista Víctor Pàmies (Barcelona, 1963). Per la seva banda, l’historiador Carlos Pizarro (L' Hospitalet de Llobregat, 1972) contextualitza la figura i l’obra de Joan Carles Amat, remarcant la rellevància del personatge i les seves aportacions en la cultura del seu temps, ja que Joan Carles i Amat, a més de ser doctor en Medicina per la Universitat de València (1597), i de ser metge a Esparraguera, al monestir de Montserrat i a Monistrol, va demostrar ser un home polifacètic, un "homo universalis": va escriure treballs relacionats amb la música, veritables tractats de medicina i el llibre d' aforismes, utilitzat com a llibre educatiu per a infants. A més de ser un home de gran religiositat.

bottom of page