top of page

Els crisantems, les flors de Tot Sants per excel·lència!https://www.sortirambnens.com/consells-pels-pares/flors-i-plantes/els-crisantems/

Per la seva bellesa, el seu color, la seva elegància i tot el seu simbolisme, el crisantem (en llatí Chrysanthemum) és la flor de Tots Sants, la més popular. No té un perfum accentuat, només li faltaria això per ser la perfecció!

De crisantems en podem trobar en diferents variacions, unes 20 espècies, són herbes perennes que arriben a mesurar de 50 a 150 cm d'alçada, amb fulles profundament lobulades i grans caps florals de diversos colors, formes, però que sempre, siguin de la varietat que siguin, ens ajudaran a fer rams perfectes. Hi ha uns crisantems silvestres, els antics de sempre, i uns altres més moderns que resulten molt més decoratius. El seu manteniment tampoc és complicat, es consideren molt resistents a les plagues més comunes, només els cal llum solar sense que els rajos incideixin directament sobre la planta. Per això el crisantem pot créixer a tot arreu, en patis, balcons i fins i tot interiors. S'obté a partir de diversos esqueixos arrelats, que es pincen per estimular el creixement de més tiges. De cada tija lateral brollen flors, que duren més que cap altra. Necessiten també una temperatura suau, sense excés de calor ni de fred, i aigua abundant. Amb aquestes condicions bastant normals, podrem conservar els crisantems durant molt temps.

El nom de Japó, com sabem, ve sempre seguit de "el país del crisantem" i és que aquestes flors varen ser introduïdes al Japó, probablement des del segle VIII, i l’emperador va adoptar el crisantem com emblema de l’escut del país, pot ser pel seu llustre i la seva geometria perfecta. Fins i tot avui dia encara és utilitzat com a símbol nacional tot i que el cultiu del crisantem es remunta a Xina abans de 1.500 a. C. i una antiga ciutat de Xina, Dj-Xian, era anomenada “ Ciutat del crisantem”.

Al voltant dels crisantems existeixen també moltes llegendes. Al Japó ja hem vist que és la flor nacional. A la Xina és símbol de saviesa. Als Estats Units, és normalment considerada com a positiva i significa alegria. A Mèxic és considerada com la flor dels enamorats, mentre que aquí , degut a que la floració coincideix normalment amb la festa de Tots Sants, és la flor típica d' aquesta festa en honor als difunts.


bottom of page