top of page

El Museu de Lleida celebra l'any Joan Oró amb l' Exposició Art i ciència. Salvador Dalí-Joan Oró"https://surtdecasa.cat/ponent/agenda/2023/exposicio-art-i-ciencia-salvador-dali-joan-oro/217205

https://www.segre.com/ca/cultura/231004/joan-oro-museu-lleida_222236.html

https://www.fundaciojoanoro.org/

Amb obres inèdites i gravats de l' artista Salvador Dalí de la col·lecció Gelonch-Viladegut, el Museu de Lleida celebra l' any dedicat al científic lleidatà Joan Oró amb una Exposició especial que es podrà visitar fins al 14 de gener de 2024.

Salvador Dalí es va començar a aproximar al món de la ciència arran de l’efecte que li va produir la notícia de l’esclat de la bomba atòmica, i va continuar interessant-se en qüestions com la divina proporció, la mística nuclear o els descobriments entorn de l’ADN. Als anys 60, va conèixer a Nova York el lleidatà Joan Oró, que li va proporcionar llibres i articles sobre temes científics i, uns anys després, a canvi, l’artista va il·lustrar per a ell cartells per a congressos científics. Dos d’aquests s’exhibeixen per primera vegada a l’exposició Art i ciència. Salvador Dalí-Joan Oró, que es va inaugurar al Museu de Lleida, que es va afegir així a la commemoració aquest 2023 del centenari del naixement del bioquímic lleidatà, mort el 2004.


A més d’aquestes obres inèdites, cedides per a l’ocasió per la Fundació Joan Oró, l’exposició es complementa amb un conjunt de gravats del fons Gelonch-Viladegut que il·lustren com diversos artistes s’han aproximat a la ciència a través del seu art. La mostra, que podrà visitar-se fins al 14 de gener, està comissariada pel crític d’art Josep Miquel Garcia, que va destacar que “mai abans fins ara no s’han exposat a Lleida dos obres originals de Dalí”: DNA. L’escala de Jacob, que el geni empordanès va pintar en tècnica mixta per a un congrés científic a Barcelona el 1971 a petició d’Oró, i The origin of life, una segona entrega de Dalí a Oró per a un nou congrés el 1973. Les dos pertanyen a la família Oró Forteza i la primera va il·lustrar fins i tot el recordatori que es va repartir en el funeral del lleidatà el 2004, que també pot veure’s en aquesta singular exposició. Garcia va explicar en la inauguració la fascinació que sentia Dalí per la ciència, “sobretot a través del descobriment del codi genètic de l’ADN, perquè el genial artista volia ser immortal i va pensar que aquest podria ser el camí per aconseguir-ho”.


El delegat de Cultura, Albert Turull, va recordar la persona extraordinària i polièdrica que va ser Joan Oró i el director del Museu de Lleida, Josep Giralt, va destacar que a l’exposició també se’l pot veure i escoltar en un vídeo.

bottom of page