top of page

El 25 de setembre és sant Fausto, o Fost, patró de la vila d' Alguaire (Segrià).https://farelleditors.cat/producte/sants-tradicionals-catalans/

https://algunsgoigs.blogspot.com/2015/08/goigs-sant-faust-dalguaire-alguaire.html

https://www.alguaire.cat/el-municipi/festes-locals

https://www.santfost.cat/

Sens dubte, Fausto és un nom amb personalitat. A Alguaire n' hi ha uns quants i es pot assegurar que imprimeix caràcter al noi o l' home que el du, només que en aquests moments potser no s' estila. Però és possible que quan passi la moda dels Marc, Jan, Pol, Nil, Leo -que són prou bonics també- o Mohamed, perquè no, tornin aquests noms arrelats al nostre territori com Fausto, o Fost, el sant patró d' Alguaire.

Fausto ve del llatí, "faustus", que ve a significar "afortunat, feliç". Quin millor desig hi pot haver per a una persona?

A la història del cristianisme hi ha diversos sants amb el nom de Fausto. El nostre sant Fausto o Fost d' Alguaire és un sant llegendari que no és present al Martirologi romà. Segons la tradició va néixer i morir a aquesta vila del Segrià, on és venerat com a patró dels pagesos ja que es creu que ell ho era. A l' Edat Mitjana va ser venerat també a totes les terres de Lleida com a patró dels camperols fins que al segle XVII, per influència del fort centralisme polític imposat que imperava, va ser substituït per la devoció a Sant Isidre Llaurador, el sant madrileny. Doncs, ja ho veieu.

Joan Arimany i Juventeny, al seu llibre Sants Tradicionals Catalans de l' Editorial Farell, recull una interessant biografia de sant Fausto, o Fost, que el situa entre els segles VI-VII a Alguaire (Segrià). Se´l representa vestit de pagès amb les eines pròpies del seu ofici, com l' aixada. Porta també un llibre per indicar que el feia servir per a les oracions, de manera que pregar i treballar (ora et labora) van ser els seus dos camins per arribar a la santedat. Segons el santoral català, la seva festa se situa al 25 de setembre, dia de festa major a Alguaire (Segrià) i a Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental).


bottom of page