Diumenge de Rams, 28 de març 2021, el primer dia de la Setmana Santahttp://www.festes.org/directori.php?id=127

Aquest any ja comencem a estar més resignats davant de les mesures sanitàries, sobretot pel conjunt de coses que estem acostumats a viure en dates assenyalades i que no podrem fer. Una de destacada és el Diumenge de Rams, el primer dia de la Setmana Santa que, una vegada més, serà viscuda d’una manera estranya, ja sigui pel fet de no poder gaudir del lleure d’unes vacances esperades per molta gent, o bé perquè es deixaran de viure i practicar unes activitats religioses significatives i populars.

Hem volgut il·lustrar aquesta breu ressenya amb la fotografia de les tradicionals palmes que després, com marca la tradició, un cop beneïdes, es penjaven tot l’any als balcons de les cases.

I aquest fet ens l’explica l’arxiver dels caputxins fra Valentí Serra de Manresa al popular Calendari de l' Ermità. La tradició del Diumenge de Rams queda expressada en aquest document:

“Encara avui la processó del Diumenge de Rams és una de les més vistoses i més concorregudes de la litúrgia on els fidels hi participen, en un clima festiu, amb palmes i amb rams de llorer o d’olivera que, una volta beneïts, són exposats als balcons o a les finestres de les cases com a signe d’identitat cristiana i, també, per protegir, amb la presència dels rams i palmes beneïdes, les cases de l’accció dels llamps i tempestes; una tradició, aquesta, que tindria la seva arrel més llunyana en la virtut que els romans atorgaven al llorer per a conjurar els llamps. Les palmes i els rams beneïdes l’any anterior se solen cremar a les parròquies el diumenge de Carnaval per tal de fer-ne les cendres per a usar en la cerimònia del Dimecres de Cendra”.

Notícies destacades
Próximamente habrá aquí nuevas entradas
Sigue en contacto...