top of page

Diumenge de Rams, el 2 d' abril 2023, comença la Setmana Santa


https://calendariermita.cat/passio-per-la-setmana-santa/

https://www.lleida.com/noticia_canal/palmes-i-palmons-de-diumenge-de-rams-una-tradicio-de-petits-i-grans

Un any més, torna l' abril, tornen les tradicions, torna el Diumenge de Rams a tots els nostres pobles. I esperem que torni també la pluja tan esperada.

La imatge que il·lustra la breu ressenya sobre aquesta popular festivitat és la fotografia d' una típica palma trenada, com podria ser també un senzill palmó que, com marca la tradició, un cop beneïts, es penjaven tot l’any als balcons de les cases com a símbol de la benedicció del Senyor per a la protecció de la família d' aquella casa.

Ja sabeu que el Diumenge de Rams és el dia que es commemora l’arribada de Jesucrist a Jerusalem, el dia de l’entrada triomfal en què va ser rebut per una gran multitud amb palmes, palmons, rams de llorer i d’olivera. Un dia esplendorós, alegre, en què tots i totes, des de petits, a Almenar com a tants altres indrets, sortíem de casa ben mudats, portant la palma a la mà, amb una bona llaçada a dalt, ben vistosa, per anar a la processó de l' ermita de Sant Sebastià i a missa, de la qual escoltàvem ben poca cosa, més pendents del moviment de les palmes, els vestits i tants detalls festius.

Sempre s' ha dit que aquestes festes, que culminen el dilluns de Pasqua o dia de la Mona, són festes que pugen i baixen, varien de dates al calendari, cosa que és deguda al solstici de primavera natural que depèn de les llunes. Aquest any, el Diumenge de Rams cau el 2 d’abril i , com sempre, marca l' inici de la Setmana Santa.

Aquest fet ens l’explica l’arxiver dels caputxins fra Valentí Serra de Manresa al popular Calendari de l' Ermità d' anys anteriors. La tradició del Diumenge de Rams queda expressada en aquest document:

Encara avui la processó del Diumenge de Rams és una de les més vistoses i més concorregudes de la litúrgia on els fidels hi participen, en un clima festiu, amb palmes i amb rams de llorer o d’olivera que, una volta beneïts, són exposats als balcons o a les finestres de les cases com a signe d’identitat cristiana i, també, per protegir, amb la presència dels rams i palmes beneïdes, les cases de l’ acció dels llamps i tempestes; una tradició, aquesta, que tindria la seva arrel més llunyana en la virtut que els romans atorgaven al llorer per a conjurar els llamps. Les palmes i els rams beneïdes l’any anterior se solen cremar a les parròquies el diumenge de Carnaval per tal de fer-ne les cendres per a usar en la cerimònia del Dimecres de Cendra”.

bottom of page