top of page

L' octubre ja és aquí... arribarà finalment el fred que anuncien els refranys?

https://www.socpetit.cat/dites-de-la-tardor/

Que el temps vola ho diem cada dia! Ahir mateix ens coíem de calor i ja som a l'octubre, en plena tardor. Tot son canvis en el temps, en comportament dels animals i en el paisatge del nostre país. Els arbres de fulla caduca canvien de color i van caient a poc a poc als nostres camps de fruiters o, també, a les vinyes. És el mes de l'explosió dels bolets en cotes més baixes i a prop de la costa i el temps de viatge per als ocells migratoris.

El refranyer popular de l'octubre resumeix el que les persones que vivien al camp i observaven cada dia el temps i la natura veien dia a dia, o any rere any. Així es va anar fent el refranyer. A l' octubre, el tema central és, més que cap altre, l' arribada del fred i d' aquí que tants refranys ens en parlen.

No fa massa que vaig descobrir la pàgina de "Sóc petit" https://www.socpetit.cat/dites-de-la-tardor/ , que entre altres, ens en mostra un bon grapat d' aquests refranys. Però ben segur que tots i totes en sabeu molts altres que podeu publicar. No dubteu a enviar-los a info@socpetit.cat Perquè no es perdin els refranys, tot un tresor de la nostra cultura!


Octubre, octubret, s'enduu la calor i ens porta el fred

L’octubre mullat, assolellat i fred, fa sortir el bolet.

Per sant Francesc, fa els majors freds.

Fredeluga per l'octubre, neu segura.

Pel Pilar, el tord ve i l'oreneta se'n va

Quan l'octubre va a la fi, els ocells d'hivern són aquí

Sant Lluc mai és eixut.

bottom of page