top of page

Dissabte, 20 de maig de 2023, dia mundial de les Abelles (ONU)
https://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/Dissabte-20-de-maig-celebrem-el-Dia-internacional-de-les-abelles

https://www.sostenible.cat/acte/dia-mundial-de-les-abelles

El 20 de maig és el Dia mundial de les abelles decretat per l' ONU. És un dia especial per reconèixer la importància de les abelles i enfortir la col·laboració dels diferents sectors implicats en el seu benestar. I és importantíssim que ho fem entre tots i totes, primer de tot, amb polítiques que afavoreixin les iniciatives de preservació del medi natural, els ecosistemes, del qual les abelles en són una part principal. Polítiques que facilitin la presa de consciència, el coneixement de la natura, i facin possible la repoblació de les zones rurals en perill.

I, concretament, per afavorir un hàbitat adequat per a les abelles, caldrà fomentar uns models de explotació agrícola sostenible, evitar els monocultius o almenys reduir-los , evitar la utilització dels pesticides, respectar els marges o vores dels camins, així com a les rotacions de cultius intercalar varietats interessants per a l' alimentació de les abelles. I pel que fa als boscos, es pot dir el mateix: facilitant sempre el desenvolupament de les abelles.

I perquè cal tenir aquesta consciència i cura de les abelles? Principalment perquè les abelles són grans pol·linitzadores. En portar el pol·len d’una flor a l’altra, les abelles asseguren una producció més abundant i diversa de fruits i llavors, així com millorant-ne la qualitat. Gran part de la producció d’aliments està més o menys condicionada per la pol·linització. A més, les abelles produeixen la mel, ens endolceixen la vida, a més de reforçar el nostre sistema immunològic, entre altres propietats tan interessants i amb tantes aplicacions gastronòmiques.

bottom of page