Dimarts, 21 de desembre 2021, comença l' hivern a les 16:59 h, i durarà fins al 20 de març de 2022


https://beteve.cat/medi-ambient/quan-comenca-hivern/

El dimarts, 21 de desembre de 2021 a les 16:59 h a Catalunya , segons el Calendari de l' Ermità i el Calendari del Cordill, comença oficialment el solstici d' hivern, l'esdeveniment astronòmic que marca el final de la tardor i l' inici de l' hivern a l' hemisferi nord. A més a més, la data correspon al dia més curt de l' any, o de menys hores de sol, que és el mateix. L' hora d' inici no és sempre la mateixa, encara que varia poc d' un any a l' altre, el màxim pot ser que algun any el solstici comenci el dia 22 de desembre.

Al llarg de la història i a les diferents cultures, el solstici d' hivern ha estat considerat sempre un moment o un temps especial, fins i tot simbòlic. Per exemple, per als romans antics la festa dels Saturnals, en homenatge al déu de l' agricultura Saturn, queia precisament ara, durant el solstici d' hivern, entre el 17 i el 23 de desembre, i se sap que les famílies es reunien i s' intercanviaven regals. Una cosa ben semblant a les festes tan familiars de Nadal.

Però des del punt de vista astronòmic, el que succeeix aquests dies en realitat està relacionat amb el moviment del planeta Terra en relació amb el Sol. La mateixa paraula "solstici", que ve del llatí solstǐtium , és a dir, de "sol" i "sistere" ( parar-se, detenir-se) que venia a dir ‎«sol quiet», és prou explicativa, ja que aparentment el sol es veia sortir tard, a la mateixa hora que el dia anterior, i es ponia molt aviat, com continua fent ara mateix. I així durant molts dies, fins a primers de gener, a partir del dia 13 de desembre , festa de santa Llúcia, que antigament es creia que era el dia més curt de l' any, d' aquí el refrany: " A Santa Llúcia un pas de puça, a Nadal un pas de pardal ".

Ara, ja ho sabeu, tenim tot un hivern per davant! L'estació durarà 88 dies i 23 hores i s'allargarà fins al 20 de març del 2022, amb l'arribada de la primavera. A partir d'ara, a poc a poc, les hores de claror augmentaran cada dia en el seu còmput global, ja que a les tardes ja n' hem començat a guanyar uns minuts. En canvi, al matí la sortida de sol continuarà retardant-se fins al 4 de gener. A les nits, quan no hi hagi boira, a més d' observar els moviments de la Lluna, podrem veure Venus, Mercuri, Saturn i Júpiter just després de les postes de sol, i a l'albada es podrà veure Mart, Venus, Mercuri i Saturn.

Salut i bon hivern mentre esperem la primavera!

Notícies destacades
Próximamente habrá aquí nuevas entradas
Sigue en contacto...