top of page

Dilluns 20 de març del 2023 a les 22:24 h, comença l' Equinocci de Primavera! Benvinguda estació !!https://www.rac1.cat/meteo/20230318/106574/primavera-2023-arribaran-pluges-tant-necessitem.html

La primavera 2023 comença aquest dilluns 20 de març. Segons l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), en concret, s'iniciarà a les 22.24 hores i acabarà a les 16.58 h h del dia 21 de juny, dia del solstici i moment en el que començarà l’estiu. El dia en què es produeix l’equinocci de primavera correspon amb el moment en el qual els rajos solars arriben directament a l’equador de la Terra, on fan un angle de 90 graus amb la superfície. Així és que, sí, arriba la primavera, encara que no plou com convindria i la sequera, cada dia que passa, s'agreuja una mica més. Les reserves d'aigua continuen baixant i en alguns embassaments gairebé ja no hi queda aigua. Però diuen que l' esperança és l' últim que es perd. De moment els meteoròlegs no veuen canvis importants al que queda de març. La temperatura es mourà al voltant o una mica per sobre del que es considera normal per l'època, i pel que fa a la pluja sembla que en caurà ben poca i concentrada, sobretot durant els últims quatre dies del mes, al nord del país. Els mapes pels pròxims mesos, en canvi, sí que ens fan ser optimistes perquè les previsions aposten per un abril, un maig i un juny amb més pluja del que seria habitual a moltes zones de Catalunya, sobretot a l'Alt Pirineu i a Ponent, mentre que a la resta plourà el que es considera normal.

Ha estat una manera bastant poc romàntica d' anunciar la primavera, l' estació de l' amor per excel·lència! Però, enamorats o no, el temps no s' atura... el diumenge 26 de març tindrem el primer canvi horari de l' any. Amb el dia quasi sense començar, a les 2h de la matinada del diumenge 26 de març, passaran a ser les 3 h i guanyarem així una hora de llum solar a les tardes ja que el sol, a partir d' aquest dia, es pondrà sempre més tard de les 20 h. El canvi dels rellotges no es du a terme a tot el món però sí a altres 69 països. Al nostre es fa des del 1974 amb la intenció d' estalviar energia, fent coincidir el màxim de les hores de llum amb la jornada laboral. En fi... qui hagi de fer comprovacions i valoracions sobre la rendibilitat del temps que les faci. Tothom espera la primavera, encara que també és veritat que el nostre organisme s' hi ha d' adaptar i no sempre és fàcil... refredats, les incòmodes al·lèrgies... afortunadament, ja mirem la pandèmia de lluny però ens estem enfrontant a un encariment de les energies convencionals i la terrible guerra no hi ha manera que s' aturi.

Així i tot, el temps avança i tenim aquí la "primavera". El seu nom és bonic per ell mateix, del llatí primum-ver, que és com dir "primer estiu". I poder gaudir de més llum, més hores de sol al dia fa que puguem estar de més bon humor, amb més ganes de fer coses. Sempre hem sentit dir que en països on tenen poca llum i pitjor clima la gent és més propensa a la tristor, a patir depressions. El sol, la llum natural, és alegria i nosaltres en tenim! I refranys! Aquí en veieu una petita mostra:

Per la primavera, res no és com era.

La primavera, la sang altera.

Els ocells tornen a cantar, la primavera acaba d’arribar.

Una cuca no fa estiu, ni una flor fa primavera.

Aigua de primavera, si no és torrencial, omple la panera.

Flor en abundor a la primavera, bona tardor ens espera.

Hivern fred, primavera regalada.

Oreneta arribada, primavera començada.

Quan fa dissabte la formiga, a venir la primavera no triga.

Arc de Sant Martí, al matí fa ploure i al vespre fa aclarir.

Si l’hivern primavereja, la primavera hiverneja.

Una flor no fa estiu, ni dues primavera.

Pasqua nevada, primavera gelada.

Pastor per la primavera, no et deixis la capa ni la berena.

Sant Joan arribat, la primavera ha passat.


BONA PRIMAVERA!

bottom of page