Dia 24 de febrer: dijous gras o llarder... amb la coca de llardons o txitxarrons.
https://www.disforner.cat/index.php/diades/57-diades/220-dijous-gras

https://text-lagalera.cat/blog/com-fer-coca-de-llardons-a-laula-o-a-casa/

Aquest proper dijous, 24 de febrer 2022, ja tenim aquí el dijous gras, és el dia en què tradicionalment comença el Carnestoltes perquè és el dijous anterior al dimecres de cendra. Aquí, als nostres pobles, en aquest dia sempre s' ha menjat la botifarra, tant la blanca com la negra. La tradició de la botifarra d’ou ha vingut de fora, aquí no s' estilava, però benvinguda sigui la novetat! Aquí també era costum prendre la truita de patates. I a l’hora d’esmorzar, per postres o per berenar, a part del nostre coc tradicional, era coneguda també la coca de llardons o de txitxarrons , com en dèiem aquí, que com sabeu era un producte casolà del porc, com un residu de la cansalada blanca, després de fosa la mantega, el seu greix. Com veieu, aquí s' aprofitava tot: el malbaratament dels aliments encara no existia.
La festa té el seu origen en la vida senzilla dels pobles pagesos. Antigament, abans de començar el temps rigorós de dejuni de la Quaresma, era gairebé obligatori atipar-se , de la millor manera possible, menjar els aliments prohibits per la Quaresma. I tot això durava tota la setmana de Carnaval, fins a la vigília del dimecres de cendra, que marcava la fi d’un bon període d’alimentació grassa.
Feu click als enllaços i trobareu receptes senzilles per preparar la coca de llardons a casa, fins i tot amb nens i nenes. Us ho passareu molt bé i us sortirà molt bona. Us atreviu?
Notícies destacades
Próximamente habrá aquí nuevas entradas
Sigue en contacto...