top of page

Dia 22 de novembre: santa Cecília, patrona dels músicsPintura de Guido Reni (Bolonya , Itàlia, 1575- 1642)

https://diaridelmaestrat.com/felic-santa-cecilia-patrona-dels-musics/

El dimarts, dia 22 de novembre, podrem felicitar les Cecílies que coneixem ja que és el dia del seu sant. Realment, Cecília és un nom sonor i musical com pocs potser perquè aquesta santa és, ni més ni menys, la patrona dels músics en general. Però, qui va ser santa Cecília? I per què és patrona dels músics?

Ja al voltant de 1260, l' autor de vides de sants italià Iacopo da Varazze (Nascut cap al 1230 a Varazze, poblet encantador de la costa de la Ligúria italiana, molt turístic, i mort a Gènova, al 1298 o 99) , frare dominic que aquí, curiosament, és conegut amb la traducció increïble de Jaume de Voràgine (i en castellà pitjor: "Santiago de la Vorágine"!! Els italians se'n fan creus de la traducció!) , va escriure a la seva Llegenda àuria o Legenda sanctorum una important biografia de santa Cecília .

D' aquí sabem que Santa Cecília va ser una dama romana que va viure i morir al segle III, en plena "Era dels màrtirs".

Sembla ser que el martiri de Cecília va ser posterior al del seu marit, Valeriano, i al del seu germà, Tiburzio, ordenats pel prefecte Almaqui Turci, degut a que eren cristians i per aquest "simple" motiu van ser perseguits fins a la mort: Cecília va enterrar cristianament els cadàvers dels seus familiars, raó per a la qual també va ser detinguda i forçada a renegar de les seves creences i, veient que no ho aconseguien, la van martiritzar fins que van decidir decapitar-la.

La fama musical de Cecília es basa en la llegenda de la seva mort, que diu que mentre moria a causa del martiri, anava pregant Déu tot cantant-li.

Ja al segle XV se la va començar a relacionar amb la música i la seva festivitat aviat es va fer popular. Tant és així que el 1594, el papa Gregori XIII la va proclamar patrona de la música.

Originalment, Cecília va ser enterrada a les catacumbes de Sant Cal·lixt de Roma però l' any 821, el papa Pasqual I va fer traslladar les seves restes a la Basílica de Santa Cecilia in Trastevere, església construïda en honor seu, al lloc on havia sofert el martiri. El temple es va anar ampliant i enriquint amb importants obres donat l' augment de la veneració vers la santa . Fins que el 1599, l' església va ser novament restaurada per ordre del cardenal Paolo Emilio Sfondrati, moment en què s´hi va trobar el sarcòfag amb el cos de santa Cecília en bon estat de conservació. L' escultor Stefano Maderno ( Roma, 1576 - 1636) va rebre del papa l' encàrrec d' esculpir una estàtua que reproduís la posició exacta en què es va trobar el cos de la santa. Imatge que des de llavors s' hi venera.

La seva festa, el 22 de novembre, la celebren tant els catòlics com els ortodoxos i les Esglésies Catòliques Orientals i són cada vegada més freqüents els Concerts de Santa Cecília a les ciutats que tenen la sort de disposar d' escoles de música, conservatoris o altres associacions o entitats musicals, com és el cas de Lleida.

Bibliografia:

Iacopo da Varazzeː La leyenda dorada. 2 volums. Madridː Alianza, Madrid, 2016.

bottom of page