Dia 22 de novembre: santa Cecília, patrona dels músicsPintura de Simon Vouet, ca. 1626 (Hartford, Conn., Wardsworth Atheneum)

https://www.newadvent.org/cathen/03471b.htm

El proper dilluns, dia 22 de novembre, podrem felicitar les Cecílies que coneixem ja que serà el dia del seu sant. Realment, Cecília és un nom sonor i musical com pocs i és que aquesta santa és, ni més ni menys, la patrona dels músics en general. Però, qui va ser santa Cecília? I per què és patrona dels músics?

Ja al voltant de 1260, l' autor de vides de sants italià Iacopo da Varazze (Nascut a Varazze al 1230 aprox. - mort a Gènova, al 1298 o 99) , frare dominic que aquí, curiosament, és conegut amb la traducció increïble de Jaume de Voràgine (i en castellà pitjor: "Santiago de la Vorágine"!!) , va escriure a la seva Llegenda àuria o Legenda sanctorum una important biografia de santa Cecília (Iacopo da Varazzeː La leyenda dorada. 2 volums. Madridː Alianza, 2016).

D' aquí sabem que Santa Cecília va ser una dama romana, que va viure i morir al segle III, en plena "Era dels màrtirs".

Sembla que el martiri de Cecília va ser després del del seu marit i el del seu germà, ordenats pel prefecte Almaqui Turci, degut a que eren cristians i per aquest "simple" motiu van ser perseguits: Cecília va enterrar cristianament els cadàvers dels seus familiars, raó per a la qual també va ser detinguda i forçada a renegar de les seves creences i, veient que no ho aconseguien, la van martiritzar fins que van decidir decapitar-la.

La fama musical de Cecília es basa en la llegenda de la seva mort, que diu que mentre moria a causa del martiri, anava pregant Déu tot cantant-li.

Ja al segle XV se la va començar a relacionar amb la música i la seva festivitat aviat es va fer popular. Tant és així que el 1594, el papa Gregori XIII la va proclamar patrona de la música.

Originalment, Cecília va ser enterrada a les catacumbes de Sant Cal·lixt de Roma però l' any 821, el papa Pasqual I va fer traslladar les seves restes a la Basílica de Santa Cecilia in Trastevere, església construïda en honor seu . El 1599, l' església va ser restaurada per ordre del cardenal Paolo Emilio Sfondrati. Durant la restauració del temple s´hi va trobar el sarcòfag amb el cos de la santa en bon estat de conservació, i des de llavors s' hi venera.

La seva festa la celebren els catòlics, els ortodoxos i les Esglésies Catòliques Orientals el 22 de novembre i són cada vegada més freqüents els Concerts de Santa Cecília a les ciutats que tenen la sort de disposar d' escoles de música, conservatoris o altres associacions o entitats musicals.

Notícies destacades
Próximamente habrá aquí nuevas entradas
Sigue en contacto...