Dia 21 de març 2023: Dia Mundial de la Poesia i Dia Mundial de les persones amb el Síndrome de Down

https://bibliotecalleida.gencat.cat/ca/actualitat/detall/noticia/2023-dmp-i-dmpsd
El dimarts 21 de març de 2023, a les 18 h., tindrà lloc un acte conjunt de celebració del Dia Mundial de la Poesia i el Dia Mundial de les Persones amb Síndrome de Down. Amb la participació del grup d’empoderats de Down Lleida que llegiran un manifest i alumnes del CNL de Lleida que llegiran fragments del poema commemoratiu del Dia Mundial de la Poesia en diversos idiomes. També comptarà amb un petit recital amb poesies de Josep Vallverdú i Rosa Fabregat a càrrec d’Alba Reñé i Jordi Garcia. L’activitat comptarà amb interpretació a la llengua de signes catalana a càrrec de Deixa’ns signar. L’any 1999 la Conferència General de la UNESCO va proclamar el 21 de març Dia Mundial de la Poesia (DMP). Per celebrar ho, des de l’any 2008 la Institució de les Lletres Catalanes i la Federació Catalana d’Associacions i Clubs Unesco promocionen aquesta celebració amb l’elecció d’un poeta i un seu poema per a l’ocasió. La Institució de les Lletres Catalanes (ILC) és l' entitat autònoma de la Generalitat de Catalunya que promou la literatura catalana i en concret el Dia Mundial de la Poesia amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades. Es fa la tria d’un autor/a a qui s’encarrega un poema que es tradueix a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia des d’Alacant a l’Alguer, i des de la Franja a Puigcerdà. En la setzena edició del DMP, la ILC ha escollit el poema “Tant si baixes la vista vers la immunda” de Francesc Vicent Garcia, de qui enguany commemorem el quatricentenari de la mort.
D’altra banda, l’any 2011 l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el dia 21 de març Dia Mundial de la Síndrome de Down. Amb aquesta celebració es vol conscienciar la societat sobre aquesta qüestió i recordar la dignitat inherent, la vàlua i les importants contribucions de les persones amb discapacitat intel·lectual com a promotores del benestar i de la diversitat de les seves comunitats. Així mateix, vol remarcar la importància de l’autonomia i independència individual i en particular, la llibertat de prendre les seves pròpies decisions. El lema per a la celebració d’enguany és “No som un estereotip, som molt més”
A tot Catalunya, tant a les ciutats com als poblets més petits, com a tantíssimes i diverses latituds del món, aquest dia es viu com un esdeveniment cultural important, amb actes i lectures de Poesia, un gènere literari per sort cada vegada més respectat, que atreu cada vegada més lectors/lectores i persones que la busquen i la necessiten. La Poesia s' ho mereix ja que podríem dir que, en ella mateixa, i tan sols a través de la simple paraula, és capaç de convertir-se en la manera més sublim amb què tots i totes, segons les nostres possibilitats, podem expressar, o suggerir, els sentiments que ens mouen, emocions de felicitat, de tristor, reflexions íntimes al voltant de la vida, l' amor, la bellesa de la natura o el record de moments viscuts amb una intensitat especial. Poemes dedicats als altres o també per situar-nos o entendre'ns nosaltres mateixos, per respirar, que no és poc. La Poesia connecta doncs amb el nostre interior més profund d' una manera no forçosament complicada, encara que el seu objectiu no sigui fàcil. No ho és però el resultat pot significar per a nosaltres un instant de felicitat o consol. Com deia el poeta basc Gabriel Celaya (Hernani, 1911 - Madrid, 1991) en uns famosos versos seus : "Poesía necesaria como el pan de cada día."