top of page

Celebrem santa Cecília, patrona dels músics, el dia 22 de novembre

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/cecilia

El gran pintor italià Guido Reni (Bolonya, 1575-1642) d' estil barroc, ens ofereix aquesta emocionant imatge de Santa Cecília (en llatí Caecilia), una santa nascuda a Roma en data desconeguda però que, degut a la seva fe cristiana, va morir màrtir al segle III. És venerada com a santa a tot el món cristià, tant pels catòlics de Roma com els ortodoxos o les Esglésies Orientals. El 821, el papa Pasqual I (papa des del 817 al 824) va fer-ne traslladar les restes a l'església de Santa Cecília in Trastevere, a Roma, església construïda ja des del segle V en honor seu, i el papa Gregori XIII ( 1502-1585) la va proclamar com a patrona dels músics, i de la música en general, per la seva popularitat i perquè, segons la llegenda tradicional que la gent deia, mentre s'estava morint, cantava a Déu.

La seva biografia la podeu trobar al link que us facilitem o a altres, però cal avisar que, donada la seva antiguitat i com solia passar amb altres sants màrtirs primitius, la seva realitat pertany més al món de la llegenda que al de la història objectiva. També cal plantejar-se, crec, que es considera el III Concili ecumènic d' Efes (431) com l' origen o punt de partença del culte a la Mare de Déu. A partir d' aquell moment, l' Església venera la figura femenina de la Mare de Déu com a model de vida lliurada a Déu, i alhora mostra més interès per venerar les santes. Les dones també podien tenir virtuts, qualitats, i necessitaven models de vida cristiana, no duia enlloc remarcar tantíssim el pecat original d' una dona, Eva, com l' eterna portadora de la luxúria o la perversitat. En realitat, però, el món continuava dominat pels homes, encara que l' Església havia d' integrar, havia de donar exemple, sobretot perquè existia una popularitat que calia tenir en compte.

Santa Cecília va arribar a ser una festa molt senyalada i innombrables obres d' art, com pintures i vitralls la representen tocant l'orgue. Està representada a la pintura L'èxtasi de Santa Cecília del gran pintor italià Rafael ( Raffaello Sanzio, 1483-1520) de l'alt Renaixement, i també a quadres de Peter Paul Rubens (1577-1640), el pintor barroc més popular de l'escola flamenca, entre altres.

Imatge de l' Església de Santa Cecília in Trastevere (Roma).

bottom of page