top of page

Cada 16 d'octubre, Dia Mundial del pa, l'aliment més bàsic, i l' ocasió per llegir "Pa de flequer".


https://newspa.cat/el-gremi-celebra-amb-la-fleca-internacional-el-dia-mundial-del-pa-2/

https://www.magradacatalunya.cat/2020/10/16/avui-16-doctubre-es-el-dia-mundial-del-pa/

Deia un refrany català que "qui menja sopes, se les pensa totes". Sopes de pa, s' entén!

Cada any, el 16 d’octubre se celebra el Dia Mundial del Pa, un dia dedicat a un dels productes més tradicionals i que es consumeix a gran part del món. El pa és un dels aliments més antics. Els egipcis van ser els que van descobrir que deixant fermentar la farina el pa tenia molt millor sabor, havien descobert el llevat, la massa mare que avui utilitzem per fer un bon pa. Els grecs van ser els que van afegir nous ingredients, com mel o nous i els romans van aportar noves tècniques com les primeres màquines per pastar, com ho sentiu!


Un gran llibre per assabentar-nos de tot això, de la gran importància de la cultura del pa és "Pa de flequer. La cultura d' un aliment bàsic", dels autors Joaquim Sañé Vilaregut (Tona, 1946) i Jacint Torrents i Buxó (Folgueroles, 1955), editat per la col·lecció de llibres del Calendari de l' Ermità , d' Edicions Morera.

Trobareu que els autors d' aquest llibret són grans coneixedors de la història del pa i els seus oficis.

Per sort, us serà ben fàcil aconseguir-lo a la llibreria de la vostra confiança, una veritable joia de la cultura popular, amb textos del mateix Joan Amades sobre les festes, tradicions i oficis al voltant de l' elaboració del pa, així com els tipus i noms del pa, en el passat i en present, i la selecció del refranyer sobre el pa recollit per l' eminent folklorista català no hi podia faltar. Alguns d' aquests refranys continuen sent ben curiosos avui dia:

* Qui roba un pa, el tanquen a la presó i a qui en roba mil el fan senyor.

* Si la pastera està plena, no diguis pena.

* El pa no camina, però fa caminar.

Per 12 euros, no podeu adquirir millor llibre, "al pa pa, i al vi vi". I un bon regal que tothom sabrà valorar.

bottom of page