top of page

Aquest any el 16 de febrer: dijous gras o llarder... amb la coca de llardons o txitxarrons.


https://www.llepadits.com/recipe-items/coca-de-llardons/

https://www.ccma.cat/tv3/cuines/recepta/coca-de-llardons/26176/

Aquest dijous, 16 de febrer 2023, ja tenim aquí el dijous gras. Aquest any les festes semblen anar accelerades. El dijous gras és el dia en què tradicionalment comença el Carnestoltes, per tant, aquest cap de setmana serà el Carnestoltes i el proper dimecres, el 22, ja serà dimecres de cendra. No val a badar.

Aquí, als nostres pobles, en aquest dia sempre s' ha menjat la botifarra, tant la blanca com la negra. La tradició de la botifarra d’ou ha vingut de fora, aquí no s' estilava, però benvinguda sigui la novetat! Aquí també era costum menjar una bona truita de patates. I a l’hora d’esmorzar, per postres o per berenar, a part del nostre coc tradicional, era coneguda també la coca de llardons o de txitxarrons , al menys així ho dèiem nosaltres, que com sabeu era un producte casolà del porc, com un residu de la cansalada blanca, després de fosa la mantega, el seu greix, amb la qual sucàvem les llaunes d' enfornar les tortades. Com veieu, aquí s' aprofitava tot: el malbaratament dels aliments encara no existia.

La festa té el seu origen en la vida senzilla dels pobles pagesos. Antigament, abans de començar el temps rigorós de dejuni de la Quaresma, era gairebé obligatori atipar-se , de la millor manera possible, menjar els aliments prohibits per la Quaresma. I tot això durava tota la setmana de Carnaval, fins a la vigília del dimecres de cendra, que marcava la fi d’un bon període d’alimentació grassa.

Feu click als enllaços i trobareu receptes senzilles per preparar la coca de llardons a casa, fins i tot amb nens i nenes. Us ho passareu molt bé i us sortirà molt bona. Us atreviu?

bottom of page