"Alcarràs" ja és universal gràcies a la pel·lícula de Carla Simón, Os d' Or a la Berlinale 2022https://www.segre.com/noticies/cultura/2022/02/15/alcarras_carla_simon_arriba_berlinale_161671_1112.html

https://www.filmaffinity.com/es/film457848.html

https://www.fotogramas.es/noticias-cine/a30425589/carla-simon-alcarras-sinopsis-reparto/

https://www.rac1.cat/programes/no-ho-se/20220217/411344427097/alcarras-montse-oro-veina-poble-entrevista-actriu-amateur-carla-simon-berlinale.html

"Alcarràs" és una pel·lícula dirigida per Carla Simón, guionista i directora de cinema de Barcelona, ambientada sobretot a Alcarràs (Segrià), municipi ja conegut a través de la premsa d' anys anteriors, durant les campanyes de la collita del préssec, amb les concentracions de treballadors/res temporers. La pel·lícula acaba de guanyar l' Os d'Or a la Berlinale 2022 i s' ha convertit així en la primera pel·lícula parlada en català que rep aquest important guardó internacional, el màxim reconeixement del cinema català rebut fins ara.

L' argument està classificat com drama rural familiar i gira al voltant d' una família pagesa que, dedicada al cultiu dels préssecs i patint des de fa temps les dificultats d' aquest sector de la producció, opta per plantejar-se un canvi radical en el seu treball, amb la seva intenció d' arrencar els arbres fruiters i instal·lar plaques solars per a la producció d' energia elèctrica. El canvi, encara que sigui per millorar l' economia de la família, no és fàcil perquè, com diu un veí d' Alcarràs, J. Castells, que, com altres veïns del municipi, ha viscut i entén el drama, " crec que els que hem sigut fills de pagesos vam plorar tots perquè en realitat la pel·lícula s'hauria pogut dir Aitona, Soses... o Alfarràs. És un homenatge als pagesos com els nostres pares, que van deixar la pell al camp. Les persones de la meva generació anàvem tots, padrins , pares i néts, a treballar al camp i només en guardo records molt entranyables". La pel·lícula ha causat sensació i un fort impacte emocional, té la difícil habilitat de retratar de primera mà la vida d' unes persones de diferents generacions d' una família, acostumades a ser anònimes, sovint desprotegides per les institucions, que representen també la situació complexa que viuen els petits pagesos a casa nostra i, per a les terres de Lleida, aquesta sensibilitat a l' hora de reflectir la pròpia situació té una importància especial. Potser per això, els actors i actrius de la pel·lícula, no professionals, han resultat espontanis, creïbles i un dels punts forts de la pel·lícula, segons la crítica cinematogràfica professional.

En general, val la pena llegir totes les crítiques emeses sobre aquesta gran pel·lícula, tot un regal de la Carla Simón Pipó d' aquest 2022 per a tots/totes els amants del cinema i per a Lleida, però com a resum, és sempre interessant la complerta fitxa de FilmAffinity, que la qualifica amb un 8 (molt bona nota), allí podreu llegir també un resum de gran part de la crítica nacional i internacional. Enhorabona!


Notícies destacades
Próximamente habrá aquí nuevas entradas
Sigue en contacto...