top of page

"Al maig, cada dia un raig", diu el refrany... i tant de bo es complís !
https://www.socpetit.cat/dites-del-mes-de-maig/

https://beteve.cat/medi-ambient/com-sera-maig-2023-mes-plujos-o-mes-eixut/

https://www.ccma.cat/el-temps/10-refranys-del-mes-de-maig-1a-part/noticia/1719772/

El maig, "el mes de les flors", és el cinquè mes de l' any des del calendari gregorià i té 31 dies. El seu nom fa referència a la deessa grega Maia, una divinitat femenina avui dia poc popular però que per als grecs antics formava part de les Plèiades. Maia era filla d'Atles i de Plèione, amb una llarga història particular i amb temples dedicats a ella, ja que era invocada com a protectora de les mares i la fertilitat en general. Quan els grecs van fundar la seva famosa colònia al sud de la península Itàlica (la Magna Grècia) el seu culte va ser imitat pels nadius i importat a altres llocs de la península, on es va transformar en la deessa romana Bona Dea, és a dir, la "deessa bona", descrita com a deessa de la fertilitat, la castedat i la salut, a la qual se li dedicava el mes de maig, el mes femení i primaveral per excel·lència, que convida a sortir al camp, a gaudir de l' esplendor de la natura, amb els colors i olors de les flors esclatades, pura explosió de fertilitat.

Les persones que tenim més de seixanta anys recordem aquell "mes de Maria" que se celebrava fins i tot a les aules de l' escola primària i els magnífics poms de roses oloroses que ens preparaven les nostres mares, amb un cert sentit de competitivitat amb les altres mares, destinats als improvisats altars, fets en una taula folrada amb papers de seda blau cel acabats amb ondes pulcrament retallades per la "senyoreta" i presidits per la imatge de la Mare de Déu. La festa durava tot el mes! I en certa manera es podia considerar un homenatge a un model femení vist, és clar, de la manera que se' ns presentava llavors.

Avui dia les celebracions solen adoptar un toc comercial però, així i tot, benvinguda sigui la festa, com és el cas del primer diumenge del mes, el dia de la mare.

El dia 1 de maig és el dia internacional dels treballadors i treballadores, celebració que mereix un article apart i atenció especial, sobretot perquè en els moments que estem vivint, sempre amb una o altra crisi, que sembla no tenir fi, molta gent es troba en una situació difícil: l' "estat del benestar" no arriba a tothom ni és sempre just. Hem de ser conscients que cal recolzar els treballadors i treballadores de tots els àmbits i les seves condicions de treball s' han de respectar per al bé de tothom.

bottom of page