top of page

Al juny, l' estiu no és lluny però del juny enllà, el dia comença a baixar! Són refranys de sempre!
https://beteve.cat/medi-ambient/continuara-plovent-juny-2023-que-diuen-mapes/

Aquest 2023, el mes de juny es preveu molt diferent de l' any passat, tan calorós. De moment, la inestabilitat atmosfèrica, amb xàfecs i tempestes disperses per tot el territori, farà que el mes sigui més fresc i plujós del que és habitual.

El JUNY és el sisè mes de l'any en el calendari gregorià. Té 30 dies. Sobre el seu nom hi ha dues teories i les dues són prou interessants. Segons la primera, juny faria referència a Marco Junio Bruto (85 aC - 42 aC), conegut simplement com Bruto. Fill i nebot de polítics influents, també ell va ser un polític i militar important de la última República Romana, per tant republicà reconegut . I com ja se sap, va tenir un paper principal en la conspiració i assassinat de Juli Cèsar, llavors "dictador perpetu", succeït als famosos "idus de març" del 44 aC. Va fer de traïdor, és clar, o de patriota, segons com s' interpreti. És curiós, després de tants anys!, com no deixa de ser curiós que la pròpia mare de Marco Junio Brutus, Servília (filla de Quinto Servilio Cepió ), fos amant de Juli Cèsar. És aquest un gran passatge de la història universal, font d' inspiració de famoses obres de teatre, pel·lícules, novel·les o relats curts com "La trama", de Jorge Luis Borges (Buenos Aires, Argentina, 1899 - Ginebra, Suïssa, 1986), súper curt però intens i perfecte que us convido a llegir, segura que no quedareu decebuts.

L' altra teoria sobre el nom juny - i que possiblement sigui la bona- fa referència al seu nom en llatí: Iunius, donat per la deessa romana Juno, l' esposa de Júpiter, protectora de tothom qui l' invocava i molt tractada també a la literatura clàssica des de "Les Metamorfosis" del poeta romà Ovidi (Sulmona, Itàlia, 43 aC - Constança, Romania, any 17 o 18 dC) .

El dia 21 de juny, aquest any 2023 a les 16 h i 58 minuts, comença l' Estiu a l' hemisferi nord. Serà el Solstici d' Estiu, per tant, el dia més llarg de l' any. El sol , de fet, és el gran símbol del mes de juny, com expressa el vell refrany: "el sol de juny estalvia llum" ! I el refrany és ben antic!

Un altre refrany conegut per tothom diu: "a l' estiu, tota cuca viu". També al mes de juny cal presentar les declaracions de la renda a l' agència tributària, però a part d' això, el mes ve carregat d' esdeveniments fixos de cada any, més altres que s' hi van afegint donant més vida al clima festiu del mes. Alguns d' aquests esdeveniments són:

Els dies 2,3 i 4 de juny 2023: Aplec del Caragol a Lleida.

L'11 de juny: festa de Corpus Christi (dijous, 8 i diumenge, 11 de juny)

El 5 de juny: Dia mundial del Medi Ambient

El 8 de juny: Dia mundial de l'Oceà

Els dies 15, 16 i 17 de juny: Festival SÓNAR Barcelona

El 20 de juny: Dia mundial del Refugiat

El 21 de juny és el Dia de la Música

La nit entre el 23 i el 24 se celebra la revetlla de Sant Joan.

El 26 de juny: Dia Internacional contra l'Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues i el Dia Internacional de Suport a les Víctimes de Tortura

El 28 de juny a la nit: revetlla de Sant Pere.

BON MES DE JUNY! "Juny formós i en tot abundós"!

bottom of page