top of page

Al febrer, els calçots estan al punt, són als mercats, als restaurants... per tot arreu!https://www.ccma.cat/catradio/catalunya-al-dia/calcotades-a-tot-drap/noticia/3208089/

https://www.segre.com/noticies/guia/2022/02/03/els_beneficis_menjar_calcots_160503_1111.html

Abans els calçots no els coneixíem als nostres pobles de Lleida però, un cop descoberts, ja formen part de les nostres vides. I no digueu que són simples "ceballots" com diu algú, de la mateixa manera que a les calçotades no només mengem calçots... intentaré explicar una mica tot això!

Per començar, la manera de menjar-los és ja genial: amb les mans, tot ben brut! que de gels hidroalcohòlics a cada moment ja n' hem quedat tips. I l' ambient que es crea al voltant del calçot a les brases jo diria que ha de ser saludable per força. I ves a saber si no reforça el sistema immunològic. Però, parlant més seriosament, o científicament, el calçot, com totes les cebes en general, té una gran quantitat de ferro, calci, fòsfor i magnesi, així com una important quantitat de vitamines B, C i E. És com dir: guaiteu, els calçots són bons, i interessants. I oportuns també perquè, en aquests dies que fan cap a la Quaresma, les verdures de temporada, com les cebes, carxofes i determinades herbes, realitzen una acció depurativa especialment necessària per a la nostra salut. I vet aquí que el calçot fa aquesta acció depurativa, a banda que la presència de flavonoides determina que tingui propietats antioxidants.

Per si encara no esteu convençuts o convençudes de les meravelles del calçot, cal dir que és un vegetal que, a part de les vitamines, té molt poques calories, gran quantitat d'aigua, i molta fibra i minerals. Des de sempre, la ceba (i per tant el calçot) s'ha considerat un d'aquells aliments fonamentals per regular el bon funcionament de l'organisme. Per casa, de petita, havia sentit un refrany -antic !- que venia a dir : "Amb ceba i all, els metges al carall". No em feu massa cas, només és una anècdota que no sé si a casa vostra la sentíeu.

En fi, us recomano que feu "click" als enllaços de dalt i us acabeu d' informar. Bona calçotada!

bottom of page