top of page

A Lleida ja es prepara la festa de Sant Jaume 2022: fanalets, cartell, programa i bases del concurs.

http://www.pessebristeslleida.com/index.php?option=com_content&view=article&id=341:per-sant-jaume-fanalets-a-lleida-una-tradicio-amb-405-anys-dhistoria&catid=55:nous-continguts&Itemid=70

L' any passat, a causa de la pandèmia, a Lleida va quedar suspesa la festa de sant Jaume amb els tradicionals fanalets i la seva romeria amb la participació de la popular imatge de sant Jaume pels carrers del centre de la ciutat, els nens i nenes de Lleida portant els fanalets i la Banda Municipal de música entonant "Sant Jaume ve de Galícia", una melodia i lletra molt populars, d’autor anònim, que aquí a Lleida els padrins i padrines solen ensenyar als seus néts des de ben petits.

Aquest any 2022, Lleida recupera la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume a les portes de ser declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Aquest divendres, dia 8 de juliol de 2022, el regidor de Joventut, Festes, Tradicions i Esports, Ignasi Amor, i el president de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, Jordi Curcó, han presentat el programa d’actes de la festa i el cartell de l’edició d’enguany, dissenyat per l’artista lleidatà Amadeu Bonet “ama10art”. Amor ha fet una crida a la participació de la ciutadania en la Romeria, així com a penjar fanalets el vespre-nit del 24 de juliol a les finestres i balcons. “El fet que la Festa de sant Jaume sigui una Festa Patrimonial d’Interès Nacional és el reconeixement de més rang que el govern de Catalunya atorga a les festes populars i tradicionals catalanes més antigues i fortament arrelades, com és aquesta”, ha destacat Curcó, que ha explicat que queden pendents els darrers tràmits burocràtics perquè aquest fet sigui una realitat. El diumenge 24, vigília de la Festa de Sant Jaume, a les 21 hores tindrà lloc la Romeria dels Fanalets, recuperada enguany després de dos anys de no haver-se pogut celebrar per la pandèmia. Sortirà de la Rambla de Ferran, davant de la parròquia de la Mare de Déu del Carme i com ja és tradició serà encapçalada pel Ball de Bastons, els Gegants de Lleida i la Banda Municipal de Música, que donaran pas a la imatge de Sant Jaume dels Fanalets. L’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, com a entitat organitzadora de la Festa dels Fanalets, va presentar la petició per a la declaració a la direcció general de Cultura Popular l’any 2017. Posteriorment, el 20 de juliol del 2020, la Generalitat va incloure la Romeria dels Fanalets en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, un fet que esdevenia el pas previ i alhora necessari per aconseguir la declaració de la Festa. Finalment, el passat 10 de maig la Consellera de Cultura va signar la resolució per la qual s’incoava l’expedient per a la declaració, que ha continuat amb un procediment administratiu on han intervingut l’Ajuntament de Lleida, el Consell Comarcal del Segrià i l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes. El següent pas serà la revisió de l’expedient de l’assessoria jurídica, per després anar al consell tècnic i, finalment, passar a l’aprovació del Consell de Govern. Un cop superat aquest tràmit, la declaració serà publicada al Diari Oficial de la Generalitat i la Romeria dels Fanalets ja serà considerada Festa Patrimonial d’Interès Nacional, denominació que la Generalitat atorga a les celebracions d’origen remot, estructurades a partir de seqüències rituals basades en costums i manifestacions simbòliques de caràcter identitari i que tinguin una projecció nacional.

Visca la festa dels Fanalets de sant Jaume!

Notícies destacades
Vuelve pronto
Una vez que se publiquen entradas, las verás aquí.
bottom of page