8 de març 2021: Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadorahttps://crai.ub.edu/ca/coneix-el-crai/biblioteques/biblioteca-pavello-republica/exposicio-virtual-dia-internacional-dona

Avui, 8 de març 2021, se celebra el Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora i és una festa reconeguda per l' Organització de les Nacions Unides (ONU) des del 1975. La data no va ser perquè sí ni va ser fàcil. Les dones no ho hem tingut fàcil, en general, i com que ja en fa uns quants dies d' aquesta decisió de l' ONU, serà bo que repassem una mica la història, encara que sigui per damunt. Aquest dia commemora la lluita de les dones per la seva participació, juntament amb els homes, en el món del treball com a treballadores assalariades i, per tant, pel dret a la independència econòmica, sense l' obligació de dependre d' un home, pare o marit.

En l'origen de la commemoració del 8 de març, tradicionalment s'han destacat diversos fets puntuals: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l'incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York el dia 25 de març de 1911, una indústria tèxtil on treballaven cinc-centes persones, en la seva gran majoria dones immigrants joves, amb sous i condicions avui dia insostenibles. En aquest darrer incident van morir 142 obreres que l'any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.

La primera celebració va tenir lloc el 19 de març de 1911 a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa, i la seva commemoració s'ha anat estenent, des de llavors, a molts altres estats.

El 1972 l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 1975 Any Internacional de la Dona, i el 1977 va convidar tots els estats a declarar, conforme a les seves tradicions històriques i costums nacionals, un dia com a Dia Internacional pels Drets de la dona i la Pau internacional.

Si cadascú de nosaltres volem observar dins les pròpies famílies, les del present i les del passat, tots/totes hem conegut dones amb les quals tenim un petit o gran deute, sense passar per alt que el fet de treballar fora de casa, molt sovint no ha representat per a les dones cap rebaixa en les responsabilitats familiars, que no sabem perquè costen tant de repartir. I així es va avançant, amb aspectes més que dubtosos sobre la nostra societat poc paritària, amb actituds sexistes i violència masclista difícils d' erradicar.

Notícies destacades
Próximamente habrá aquí nuevas entradas
Sigue en contacto...