2 de març 2022, dimecres de cendra i enterrament de la sardina.
https://surtdecasa.cat/ponent/agenda/2022/carnaval-de-lleida/186879

Aquest any 2022, el Dimecres de Cendra és el 2 de març, dia en què a les esglésies té lloc la famosa cerimònia de la imposició de la cendra. En ella el mossèn fa el senyal de la creu amb una mica de cendra al front del fidel mentre diu unes paraules com ara aquestes: "Convertiu-vos i creieu en l’Evangeli" o bé, "Recorda que ets pols i en pols et convertiràs", que quan érem petits el mossèn ens ho deia en llatí "Memento, homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris". Tot i que no ho enteníem, almenys jo, sonava terrible. Potser per la mateixa ignorància, més d' una vegada també n' havíem fet una paròdia. Érem canalla i de tot en fèiem un joc... La cendra i les paraules ens avisaven que acabaríem fets pols, cosa que ja comencem a comprovar. Cendra, i ben aviat, que la vida humana són quatre migdiades i, per tant, és convenient creure i fer una vida cristiana o sinó "tal faràs, tal trobaràs".

El Dimecres de Cendra ja és dia de dejuni i abstinència, que marca el principi de la Quaresma, temps de penitència durant la qual s' ha de practicar l’abstinència tots els divendres de Quaresma i el Divendres Sant. El dejuni obliga els fidels des dels 18 anys - i ara, atenció, que no és un invent- fins als 59. Consisteix a fer un dinar complet durant tot el dia, i un esmorzar i sopar lleugers. Però fins als 59! A què penseu que és degut? Ai!

I curiosament, el mateix Dimecres de Cendra, apareix a Catalunya a mitjans del segle XIX un nou costum vingut de terres madrilenyes: L'enterrament de la sardina. A Lleida capital es fa, que jo sàpiga, des dels anys 1970, amb la nova "democràcia". És una festa carnavalesca, anticlerical, en què s' organitza un enterrament pompós, antiquat, a l' estil d' abans, amb mossèn, carrossa fúnebre i seguici pels carrers del centre, format sobretot per força dones vestides de negre amb mantellines, totes plorant el difunt Pau Pi entre música fúnebre i cants que parodien els eclesiàstics, plors exagerats i gatzara, mentre s' enterra la "sardina", que representa l'acabament del temps de disbauxa del Carnestoltes i l'inici de la Quaresma, temps d'abstinència, de penitència alimentària i sexual. Aquest any, després de dos anys sense gresca, tornarà a sortir pels carrers de Lleida des de davant del palau de la Diputació, on s' ajunten el carrer del Carme amb el de Magdalena.

Organitza: La Paeria, Ajuntament de Lleida


Dimecres 2 de març 2022: 19:00h , a la Cruïlla del carrer Carme amb el carrer Magdalena: Vetlla de les Despulles del Pau Pi 19:30h , Enterrament de la Sardina: Seguici fúnebre del Pau Pi > Recorregut: pl. de la Sal, pl. Sant Joan i Paeria, c. Major, c. Almodí Vell, c. la Palma, c. les Monges, c. Joglar Segalà, pl. l'Ereta, fins al davant de la Llar de Jubilats.

I la pena no s' acaba aquí. Després de "l' enterrament":

A les 21 h - Av. Alacant, als baixos de la Casa de Andalucía: Sardinada Popular Gratuïta (fins a esgotar existències) Ho organitza: Casa de Andalucía.

Perquè la vida continua...

Finalment, tant l' Enterrament de la Sardina com la Sardinada Popular, els actes festius del dia 2 de març han quedat ANUL·LATS degut a la convocatòria de concentració unitària #noalaguerra en suport a Ucraïna.


Notícies destacades
Próximamente habrá aquí nuevas entradas
Sigue en contacto...