22 de febrer 2023, Dimecres de Cendra i enterrament de la sardina amb la Germandat de Pau Pi.

https://festeslleida.paeria.cat/festes-1/hivern/ProgramaCarnavalLleida23.pdf
Aquest any 2023, el Dimecres de Cendra és el 22 de febrer, dia en què a les esglésies té lloc la famosa cerimònia de la imposició de la cendra. En ella el mossèn fa el senyal de la creu amb una mica de cendra al front del fidel mentre diu unes paraules com ara aquestes: "Convertiu-vos i creieu en l’Evangeli" o bé, "Recorda que ets pols i en pols et convertiràs", que quan érem petits el mossèn ens ho deia en llatí "Memento, homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris". Tot i que no ho enteníem, sonava terrible. Potser per la mateixa ignorància, més d' una vegada també n' havíem fet una paròdia. Érem canalla i de tot en fèiem un joc per riure... La cendra i les paraules ens avisaven que acabaríem fets pols, cosa que ja comencem a comprovar. Cendra, i ben aviat, que la vida humana són quatre migdiades i, per tant, és convenient creure i fer una vida cristiana o sinó, com diu el refrany, "tal faràs, tal trobaràs", sempre l' amenaça. L' amorositat no deia d' estar de moda.
El Dimecres de Cendra, juntament amb el Divendres Sant, són tradicionalment dos dies de dejuni i abstinència. Són els dos dies que marquen el començament i el final de la Quaresma, temps de penitència durant la qual s' ha de practicar el dejuni tots els divendres , sobretot el Divendres Sant, quan es commemora la Passió i Mort de nostre Senyor Jesucrist. Però avui dia, de tots els preceptes que imposava l' església, el dejuni continua sent un dels més seguits, potser ja no tant per un sentit estrictament religiós, sinó més aviat cultural, també perquè la pràctica del dejuni s'ha recuperat al món occidental a través de la difusió de costums saludables o noves teràpies inspirades en antics costums vinculats al poder de la natura, que segurament, amb alguna dosi de por, són el principi de tantes tradicions. És ben lògic.
A banda d' això, curiosament, el mateix Dimecres de Cendra, apareix a Catalunya a mitjans del segle XIX un nou costum que s' incorpora vingut de terres madrilenyes: L'enterrament de la sardina. A Lleida capital es fa, que jo sàpiga, des dels anys 1970, amb la nova "democràcia". És una festa carnavalesca, anticlerical, en què la lleidatana Germandat de Pau Pi organitza un enterrament pompós, antiquat, decadent, a l' estil d' abans, amb mossèn, carrossa fúnebre i seguici pels carrers del centre, format sobretot per força dones vestides de negre amb llargues mantellines, totes plorant el difunt Pau Pi entre música fúnebre i cants que parodien els eclesiàstics, plors exagerats i gatzara, mentre s' enterra la "sardina", que representa l'acabament del temps de disbauxa del Carnestoltes i l'inici de la Quaresma, temps d'abstinència, de penitència alimentària i sexual.
Aquest any 2023, tornarà a sortir pels carrers de Lleida a les 18:30 h. des de la Plaça de la Sal, amb l' acompanyament musical de la Ilerband, la banda de música de carrer de la ciutat de Lleida vinculada a la Banda Municipal, que dirigeix el mestre Amadeu Urrea del Conservatori Municipal.
Organitza: Germandat de Pau Pi i La Paeria, Ajuntament de Lleida
Dimecres 22 de febrer 2023:
18:30h , Enterrament de la Sardina: Seguici fúnebre del Pau Pi
> Recorregut: pl. de la Sal, pl. Sant Joan i Paeria, c. Major, c. Almodí Vell, c. la Palma, c. les Monges, c. Joglar Segalà, pl. l'Ereta, fins al davant de la Llar de Jubilats.
I la pena no s' acaba aquí. Després de "l' enterrament":
A les 21 h - Av. Alacant, als baixos de la Casa de Andalucía: Sardinada Popular Gratuïta (fins a esgotar existències) Ho organitza: Casa de Andalucía.
Bona Quaresma!