El nom de l' octubre, el desè mes de l' any, ve del llatí "october", derivat d' "octo", vuit. En què quedem? Vuit o deu? Com és això?

October 1, 2020

 

Octubre és el desè mes de l' any però el nom li ve d'haver estat el vuitè mes del calendari romà dels temps del regnat de Ròmul (Roma, 771-716 a C.) , que tenia 304 dies. I la paraula "calendari" en llatí "calendarium" ja era un sistema per representar el pas dels dies, agrupats en unitats superiors: setmanes, llunes, mesos... per tal de facilitar l' organització de la vida. Aquest primer calendari romà començava al març. En aquells temps, gener i febrer no es consideraven mesos ja que la natura i les activitats que hi són relacionades estan temporalment aturades, com si no comptessin. Per tant, octubre resultava ser l' octau mes. Posteriorment, el calendari romà va evolucionar amb la reforma de Numa Pompili i la de Juli Cèsar, o calendari julià, de manera que a poc a poc, i amb diferents criteris, cap al 45 aC., els anys ja es perfilaven al voltant de 365 dies, que únicament cada quatre anys se'n comptarien 366 i s'anomenaren anys bisextils.

El calendari que utilitzem avui és el calendari que s' anomena gregorià per haver estat introduït pel Papa Gregori XIII. Té dotze mesos, octubre és el desè, és un mes de 31 dies i de clima en general agradable, sense el rigor de l' hivern. Octubre, com setembre, novembre i desembre, mantenen doncs la posició original que ocupava al calendari de Ròmul, la qual cosa no deixa de ser una curiositat.

Please reload

Notícies destacades

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload